Belföld

Az amerikaiak nem lobbiznak Orbánék leváltásáért

Az USA magyarországi nagykövete visszautasította azt a sajtóértesülést, miszerint Washington azért lobbizik, hogy Orbán Viktor kormányát egy szakértői kabinettel váltsák fel.

“Egyértelműen és tisztán állíthatom, hogy ez nem az amerikai külpolitika, ez nem a mi álláspontunk, és ez a hír valótlan” – idézte Eleni Tsakopoulos Kounalakist az amerikai hírügynökség, amely a nagykövetségtől még adásba kerülés előtt megkapta annak az interjúnak a kivonatát, amelyet a nagykövet az ATV televíziónak adott.


Fotó: MTI / Soós Lajos

Az Index csütörtökön egy névtelen külügyi forrásra hivatkozva azt állította, hogy az amerikai diplomácia “már nem lát perspektívát Orbánban”.

A hírportál informátorának közlése szerint “reális opcióként merült fel, hogy az Egyesült Államok nyomást gyakoroljon Magyarországra” egy szakértői kormány felállítása érdekében, “máshogy ugyanis nem tartják elkerülhetőnek a magyar államcsődöt”. A forrás szerint “bármit is mond a kormány arról, hogy az IMF-hitel védőhálónak kell, valójában arról van szó, hogy az állam finanszírozható maradjon az év második felében”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik