Nagyvilág

Tízezrek vannak áram nélkül Szlovákiában

A sűrű havazás és szélvihar miatt harmincezer háztartás volt áram nélkül északi szomszédunknál.

A szlovák energetikai társaság közlése szerint különösen Besztercebánya (Banská Bystrica) környékén vannak gondok. Csütörtök estig több mint kétszáz villanyelosztó állomás vált üzemképtelenné, és péntek délig ezeknek csak egy részét sikerült megjavítani. Ráadásul az északi régiókban lehullott nagy mennyiségű vizes hó súlya alatt több helyen elszakadtak a villanyvezetékek. A javítási munkákat lassítja, hogy január hatodika munkaszüneti nap Szlovákiában.

A havazás gyakorlatilag mindenütt elállt, s a kásás hó, ha az esti órákban megfagy, súlyos gondokat okozhat a közlekedésben. A kamionforgalom előtt továbbra is zárva van néhány átkelő, így a Donovaly, illetve a Sturec. A Körmöcbánya melletti hegyi úton délelőtt felborult egy fával megrakott teherkocsi, s a kamionok tucatjai mintegy három órát vártak, amíg az utat sikerült szabaddá tenni.

A vihar és a több helyen folytatódó havazás komoly gondokat okoz Csehországban is, különösen a hegyvidékeken. Liberec, Ústí nad Laben és Karlovy Vary környékén több közút le van zárva. A sínekre dőlt fák miatt problémák vannak a regionális vasúti közlekedésben is. Az Óriáshegységben (Krkonose) és a Jeseníky hegységben harmadfokú lavinaveszélyt hirdettek ki. Országszerte a szokásosnál jóval nagyobb számú baleset történt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik