Nagyvilág

Ismét felgyújtotta magát egy tibeti

Kevesebb mint egy év leforgása alatt már a tizenharmadik tibeti választotta a tiltakozásnak ezt a szélsőséges formáját Kínában.

Legalább egy tibeti felgyújtotta magát péntek délután Kína délnyugati részén, a Kirti kolostor közelében, a tibeti ellenállás egyik fellegvárában – közölték emberjogi szervezetek.

A Szabad Tibet nevű, londoni székhelyű jogvédő szervezet szemtanúktól úgy értesült, hogy egy férfi – valószínűleg civil – a dalai láma hazatérését követelte, mielőtt lángba borította önmagát. A kínai biztonsági erők tagjai oltották el a tüzet, majd szállították kórházba a férfit. Állapotáról semmit nem tudni.

Más szemtanúk arról számoltak be, hogy a közelben gyakorlatilag ugyanabban az időben még egy személy felgyújtotta önmagát.

A washingtoni székhelyű Nemzetközi Kampány Tibetért szóvivője megerősítette, hogy legalább egy ember felgyújtotta magát, de a másik önégetéses esetről nem tudnak bizonyosat.

Sem a kórház, sem a kínai hatóságok, sem a kolostor nem volt hajlandó kommentálni a jogvédő szervezetek információit.

Azóta, hogy tavaly márciusban a Kirti kolostor egyik fiatal buddhista szerzetese felgyújtotta önmagát, tíz további szerzetes követte példáját, hogy Tibet szabadságát és a buddhisták vallási vezetője, az indiai száműzetésben tartózkodó dalai láma visszatérését követelje. Az önégetők közül legalább heten belehaltak sérüléseikbe.

A sokasodó akciók szakértők szerint a tartomány feletti egyre szorosabb kínai ellenőrzésre, a buddhista kultúrát fojtogató akciók miatti elkeseredettségre vezethetők vissza. A dalai láma egy novemberi nyilatkozatában szintén úgy vélte, hogy a már szinte “kulturális népirtással” felérő szigorú kínai felügyelet áll az önégetések hátterében. Kína visszautasítja a kulturális és vallási elnyomás vádját, s azt állítja, hogy biztosítja a vallásszabadság gyakorlását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik