Nagyvilág

Rekordszámú fegyvert vettek a szeretet ünnepére

Jelentősen megnőtt a fegyverek iránti kereslet az USA-ban a karácsonyi ajándékvásárlók körében. Egy hónap alatt ugyanis rekordszámú kelt el.

Az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) adatai szerint a fegyverkereskedések decemberben több mint 1,5 millió háttérellenőrzést kezdeményeztek az azonnali bűnügyi átvilágítást biztosító országos rendszerben (NICBCS), s ezekből közel 500 ezer a karácsonyt megelőző hat napra esett.

Ez abszolút havi rekord, amivel megdőlt a novemberben tapasztalt előző ilyen rekord – írja a The Daily Telegraph.

Csak december 23-án 102 222 háttérellenőrzést végeztek el, s ezzel ez a nap a második legforgalmasabb nappá vált a fegyvereladások történetében. A csúcsot az idei Hálaadás ünnepét követő novemberi nap tartja 129 166 ellenőrzéssel.

A megvásárolt lőfegyverek tényleges száma még ennél is nagyobb lehet, hiszen egyes vevők több tételt is hazavihettek.

A fegyvervásárlási láz egyebek közt egyfajta válaszreakció lehet azokra a félelmekre, melyek szerint a gazdaság pangása a bűnözés erősödését hozza magával. Egy másik feltételezés szerint a vevőket az a meggyőződés hajtja, hogy a jelenlegi demokrata párti kormányzat a fegyverviselést szabályozó törvények megszigorítására készül. Ez utóbbi aggodalommal magyarázta az előző év karácsonyához viszonyított 25 százalékos forgalomnövekedését az arizonai Legendary Guns in Phoenix fegyverkereskedő cég is.

Az Országos Lőfegyver Szövetség (NRA) közlése szerint az amerikaiak a rendőrség létszámának csökkenése miatt fordítanak nagyobb figyelmet az önvédelemre.

A fegyverviselést ellenző aktivisták ezzel szemben azt állítják, hogy azok, akiknek már eddig is volt fegyverük, épp az NRA “félelemkeltése” miatt fogtak felhalmozásba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik