Élet-Stílus

Mi legyen a pocsék ajándékokkal?

A karácsonyi ajándéközön sok arcocskára varázsol mosolyt - van, amikor boldogat, máskor csalódottat...

Amikor már a szekrény alsó polcáról kidőlnek az ilyen-olyan vackok, amiket karácsony örömére nyomtak a kezünkbe, kezdve a Mark Darcy-féle béna pulóverektől, a Bridget Jones mamája jegyezte bőröndgörgőkig, ideje rendet tenni, sőt talán meg sem kell várni ezt az állapotot. Egyébként egy felmérés szerint minden 5 ajándékból 1 olyan, amire egyáltalán nem vágyott a megajándékozott. Már csak azt kell kitalálnunk, mi legyen velük!

Adjuk vissza – na, nem az ajándékozónak, hanem a kereskedőnek. Remélhetőleg akad rajta valami olyan azonosító, ami alapján elfogadják blokk nélkül is. Bár ez igen ritka, esetleg egy próbát megér, különösen, ha cserét kérünk, és nem a pénzt szeretnénk megkapni. Erre ugyanis a számla nélkül tényleg nincs esély.


Ha már van ilyen… – Fotó: AFP

Adomány lehet – Az a ronda barna kötött garbó, amit soha nem vennél fel, egy nélkülözőnek akár még örömet is okozhat. Ugyanis van, akinek nem a ruha színe fontos, hanem, hogy mennyire meleg… És még mindig jobb, mintha évekig a szekrényed aljában áll. Ugyanez vonatkozhat egy ijesztő éjjeli lámpára vagy a huszadik konyhai kiegészítőre: másnak még jól jöhet. A ruhaneműt elviheted például a Vöröskereszt egy ruha konténerébe, a többi tárgyat pedig eljuttathatod valamelyik szeretetszolgálathoz vagy jótékonysági szervezethez.

Ad tovább… – A mondókát nem folytatjuk, a továbbajándékozás pedig néha bocsánatos bűn: például amikor megkapod a harmadik fekete sáladat a barátnődtől, senki sem vethet rád követ, ha az az édesanyádnál köt ki, akinek nagyon is jól jönne egy ilyen darab a szürke kiskabátjához.


Néha egyszerűen nincs szükséged rá… – Fotó: Freepeople.com

Add el – Meglepő ötlet? Pedig miért is ne tehetnél így, ha egyszer semmi szükség rá. Elvileg felteheted a valamelyik online aukciós site-ra, vagy apróhirdetésben, esetleg a helyi használt ruha üzletben is bevehetik, de bizományi boltba is elviheted a feleslegesnek ítélt tárgyat. Arra azért vigyázz, hogy le is bukhatsz az ajándékozónál, aki elég valószínű, hogy lelkére veszi praktikus megoldásodat.

Cserebere – Ha a barátaiddal olyan jó a viszony, hogy az elbírja az esetleges kritikát is, tartsatok egy csere partit. Ahol kirakhatjátok az összes olyan meglepetést, amire semmi szükségetek sincs, és mindenki kedvére válogathat belőle, ami megtetszik neki. Remek móka és kacagás lehet a vége – esetleg annyi szabályt kikötni, hogy a jelenlevők ajándékai mégse kerüljenek be a közös kalapba…

Raktározd el – Néha egyszerűen nem szabad megszabadulni bizonyos ajándékoktól akkor sem, ha egyáltalán nem fűlik hozzájuk a fogad. Ha az ajándékozó olyan típus, aki még márciusban is rákérdez, hogy a kék zokni tényleg olyan meleg-e, amennyiben addig nem látja rajtad, júniusban is erről faggat. Ezért érdemes az ilyen apróságoknak keresni egy zacskót vagy dobozt, az illető nevével, és amikor legközelebb ellátogat hozzád, légy szíves viseld (el) az ajándékot. Ráadásul ezzel örömet is szerzel, ami tulajdonképpen neked semmibe sem kerül!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik