Nagyvilág

Timosenko luxusutazása cseberből börtönbe

Rabszálltó helyett lakóautóval vitték új börtönébe a volt ukrán kormányfőt, akinek 12 bőröndből álló poggyászát külön furgon szállította.

A volt ukrán miniszterelnök „fegyencjárata” péntek reggel hétkor indult ki a kijevi vizsgálati fogház udvaráról. A börtönigazgatóság beszámolója szerint Timosenko hátfájásra utaló panaszaira tekintettel egy lakóbuszt biztosítottak a szállításához, amelyben két ágy, kiskonyha és illemhely állt a rab rendelkezésére. 12 bőröndből álló poggyásza fuvarozásához egy külön furgont vettek igénybe.

A közel 500 kilométeres út során, amelyet hat óra alatt tett meg a különleges őrizettel kísért konvoj, nem történt semmilyen különleges esemény. A Harkov megyei 54. sz. kacsanyivszki női fogház kapujában politikai híveinek tömege várta zászlókkal és bíztató jelszavakkal a Batykivscsina (Haza) Párt elnökét szállító járművet, újságírók hadának érdeklődése közepette.

Julija Timosenko legújabb otthona tulajdonképpen egy fegyenctelephez hasonlatos, falakkal és szögesdrótokkal körülzárt kolónia, ahol a fogvatartottak különböző üzemekben dolgozhatnak, szabadidejükben kedvükre járkálhatnak a telep határain belül, fizetésüket pedig a helyi üzletekben költhetik el. A volt kormányfő valószínűleg a helyi varrodában kap majd munkát, ahol munkaruhákat, sapkákat, ágyneműt és zsákokat készítenek.

Párthívei és volt képviselőtársai természetesen törvénytelennek ítélték vezérük átszállítását, arra hivatkozva, hogy az ügyészség nemrég újabb nyomozást kezdeményezett ellene egy korábbi visszaélésgyanús eset miatt, ezért szerintük továbbra is a fővárosi vizsgálati zárkában volna a helye. Előzőleg ugyanők vonták kétségbe az újabb vizsgálat jogosságát.

Mindenesetre a 2012-es ukrán parlamenti választásokra tekintettel a Timosenko nevével fémjelzett, legnagyobb ellenzéki párt már megkezdte új vezérének keresését. Elsőként a volt kormányfő lányát, a csinos Jevgenyija Timosenkót környékezték meg, aki azonban kereken visszautasította a felkérést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik