Nagyvilág

Timosenko-per: Új vádak, a védelem panasszal él

A hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko ügyvédei panasszal éltek az újabb vádak miatt. A vádlott szerint Viktor Janukovics elnök így kívánja őt eltávolítani a politikai színtérről a választások előtt.

“Ma (hétfőn) bejegyeztettük panaszunkat a (kijevi) Pecserszki kerületi bíróság hivatalában. Úgy gondolom, rövidesen kitűzik az ügy tárgyalását” mondta a védő.

Vlaszenko közölte, hogy az ügy iratait tanulmányozva a védelem nem fedezett fel “semmilyen adatot azzal kapcsolatban, hogy Timosenko bármilyen bűncselekményt követett volna el”.

Korábban a volt kormányfő, jelenleg ellenzéki vezető nem volt hajlandó aláírni azt a jegyzőkönyvet, amelyben az állami vámhivatal értesítette őt arról, hogy 165 millió dollár értékű valutabevétel eltitkolásának megszervezésével vádolta meg. Ezenkívül Timosenkót 47 millió hrivnya (mintegy 6 millió dollár) értékű adó be nem fizetésével és az EESZU jövedelmének offshore cégeken keresztül történt eltitkolásával vádolják.

A Pecserszki kerületi bíróság október 11-én hétévi szabadságvesztésre, hivatalos tisztségek betöltésétől háromévi eltiltásra és közel 200 millió dollár értékű kártérítés megtérítésére ítélte Timosenkót azzal a váddal, hogy 2009-ben kormányfőként hivatali hatalmával visszaélve Ukrajna számára előnytelen gázárszerződéseket kötött Oroszországgal.

A kijevi fellebbviteli bíróság várhatón december 13-án kezdi meg a Timosenko elleni ítélet ügyében benyújtott fellebbezés tárgyalását.

Október 13-án az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) indított bűnügyi eljárást Timosenko ellen. Azzal vádolják, hogy az 1990-es években az EESZU energiavállalat vezetőjeként, Pavlo Lazarenko akkori kormányfővel összejátszva az állami költségvetésre terhelte a magáncégnek az orosz védelmi minisztériummal szemben fennálló 405,5 millió dollár értékű tartozását.

Timosenko végig tagadta az ellene felhozott vádakat, és legfőbb politikai ellenlábasát, Viktor Janukovics elnököt vádolta azzal, hogy így kívánja őt eltávolítani a politikai színtérről a jövő évi ukrán parlamenti választások előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik