Nagyvilág

Megsemmisült egy bálnavadász-központ is a japán földrengésben

Évekig gond nélkül viselte a természetvédők támadásait, de a kilences erejű földrengés és a szökőár megsemmisítette a japán Ajukava bálnavadász-település.

Japánban mindössze négy városban foglakoznak bálnavadászattal és feldolgozással, a most megsemmisült Ajukava is gyakorlatilag egyet jelentett ezzel.

A március 11-ei cunamiban a városka 1400 lakosa tűnt el, a 160 ezres Isinonomaki elővárosának számító település négyszáz házának nyolcvan százaléka pedig megsemmisült. A tízméteres hullámmal érkező szökőár miatt összedőltek a bálnavadász vállalkozás raktárai, az áradat a cég három halászhajóját pedig besodorta a szárazföldre.

A cég vezetője, a bálnavadász családból származó, most 74 éves Minoru Ito azt mondta, ez a valaha volt legnagyobb csapás, ami érte őket. Az igazgató és 28 alkalmazottja is túlélte a katasztrófát és a cunamit megelőző, kilences erejű földrengést. Az már más kérdés, hogy a bálnavadász vállalkozás is túléli-e a helyzetet.

Ajukava városában a bálnakereskedelem története jó száz évre nyúlik vissza, a XX. század elején három bálnavadász vállalkozás is megtelepedett a Csendes-óceán partján fekvő városkában. A második világháborúban az itteni bálnaipar is visszaesett, de a háború utáni években ismét erőre kapott, miután egyre nagyobb igény támadt az olcsó és bőséges fehérjeforrásnak számító cethúsra. Az iparág egészen 1986-ig felfutóban volt, amikor is világszerte betiltották a kereskedelmi célú bálnavadászatot. Japán a tiltás ellenére folytatta a “kutatási célú” cethalászatot, és a tudományos cél ellenére boltokba és éttermekbe is jut a bálnahúsból.

Ajukva cunamit túlélő lakói most is elképzelhetetlennek tartják, hogy ez a hagyományos foglalkozás megszűnjön a városkában. A 70 éves Rjoetszu Okumi az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, bármi áron, de folytatni kell a bálnavadászatot. A férfi szerint a bálnavadászatot ellenző környezetvédő csoportok a katasztrófa után elégedettek lehetnek, de a vadászok soha nem adják meg magukat. Van, aki nem ennyire optimista, a 82 éves nyugdíjas bálnavadász Taicsi Endo szerint az amúgy is gyengélkedő iparág nem lesz képes a feltámadásra. A cethalászat ellen küzdő Greenpeace japán szervezeténél azt nyilatkozták, változatlanul bálnavadászat-ellenesek, de most az ajukavai cunami-áldozatok miatti aggodalom erősebb.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik