Nagyvilág

Az elefántok is pocsék évet zártak

Az elefántcsont kereskedelem 1989-es betiltása óta az idei volt az ormányosok legrosszabb éve a virágzó illegális kereskedem miatt.

A vadállat-kereskedelmet megfigyelő TRAFFIC hálózat elefánt és orrszarvú szakértője, Tom Milliken szerint az illegális szállítmányok többsége Afrikából Ázsiába tart, ahol a növekvő jólét felébresztette az elefántcsont dísztárgyak és a hagyományos orvoslásban használt orrszarvú tülök iránti igényt, függetlenül attól, hogy annak bizonyítottan nincs gyógyászati hatása.

Milliken szerint fennáll a veszélye, hogy végül a bűnözők győznek az elefántok megmentéséért vívott háborúban, mivel a legnagyobb rakományok többségét nem sikerül lefülelni. “Az elefántcsont-szállítmányok 23 éven tartó nyilvántartásba vétele óta az idei év az eddigi legrosszabb a hatalmas méretű csempészrakományok tekintetében” – tette hozzá.

Milliken szerint az illegális elefántcsont-kereskedelem, illetve az elefánt és az orrszarvú vadászat kiterjedéséért az afrikai társadalmakat egyre jobban behálózó ázsiai bűnözői szindikátusok a felelősek. Még nem érkezett be az összes statisztikai adat és azt sem lehet pontosan tudni, hogy mennyi csempészrakomány marad felderítetlenül, de annyi biztos, hogy “2011-ben jelentősen megnőtt a 800 kilogramm feletti nagy szállítmányok száma”. Az idei évben legalább 13 hatalmas szállítmányt, míg 2010-ben mindössze hat, összességében ezer kilogrammot nyomó rakományt foglaltak le.

Legsúlyosabb eset

A legutóbbi és egyben a legsúlyosabb esetben a malajziai hatóságok egy Kambodzsába tartó hajón több száz afrikai elefánt agyart koboztak el, amelyek összértéke 1,3 millió dollár (313 millió forint) volt. A legnagyobb szállítmányok többsége kenyai és tanzániai kikötőkből indul útnak. A csempészek a rakományok mérete miatt választják a hajót, és korrupt hivatalnokok révén szerzik be a szükséges dokumentumokat. Milliken szerint a korrupció másik jele, hogy a lefoglalt áruk egy része a kormányok tulajdonában lévő raktárakból származik, ahol a korábban elkobzott agyarokat, illetve az elpusztult állatok csontjait őrzik.

Az idei év az orrszarvúaknak sem kedvezett: a tavalyi 333-hoz képest, idén 443 egyedet ejtettek el Dél-Afrikában, amely a kontinensen élő példányok 90 százalékának ad otthont. Az afrikai elefántpopuláció mérete 5 és 10 millió között mozgott mielőtt az európai gyarmatosítás nyomán megkezdődött a vadászatuk. Az elefántcsont kereskedelem 1980-as évekbeli virágzása miatt nagyjából 600 ezerre csökkent a számuk. Az 1989-es korlátozás és a nemzetközi erőfeszítések nyomán tapasztalt újabb növekedésnek azonban most gátat szab az Ázsia irányából érkező új fenyegetés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik