Nagyvilág

Így temetik a “Kedves Vezetőt”

Most temetik Kim Dzsong Il észak-koreai vezetőt Phenjanban. Újabb látványos zokogások, szünni nem akaró havazás, üvegkoporsó és élő közvetítés az állami televízióban.

Aprólékosan megtervezték az elhuny diktátor kétnapos búcsúztatását. A szertartás első része a Kumszuszan-mauzóleumban zajlik le, ahol Kim Dzsong Ilt üvegkoporsóban ravatalozták fel. Közben az észak-koreai televízió is elkezdte élőben közvetíteni a temetési szertartást.

Limuzin viszi a testet

Az élő tudósítás szerint a főváros egyik sugárútján haladó gyászmenetet – amely a diktátor luxusautóiból (pl. Mercedes) áll – az elhunyt koporsóját szállító limuzin vezeti, az autó mellett pedig Kim Dzsong Un lépked, a kocsi túloldalán pedig nagybátyja, Ri Jong Ho baktat, akinek minden bizonnyal komoly szerepe lesz az ország irányításában, hiszen Un politikailag egyelőre tapasztalatlan. A halottszállító limuzán tetején Kim Dzsong Il portréja látható. A menet katonák és gyászolók tízezreinek sorfala között halad a havas sugárúton. A kamerák olykor elidőznek a síró-rívó gyászolókon, akik közül sokan látványosan meg is rázkodnak a zokogástól, vagy magukat a földre vetve zokognak.

Az észak-koreai televízió ugyan élőzi a “Kedves Vezető” búcsúztatását, ám közben korábban rögzített felvételeket is sugároznak, mint például arról, ahogy Kim Dzsong Il legkisebb fia és utódja, Kim Dzsong mély meghajlások közepette tisztelgett néhai apja előtt az üvegkoporsónál.

A szertartást – a BBC prognózisai szerint – minden bizonnyal nemcsak a pazarságság jellemzi majd, hanem erőfitogtatás is, Dél-Koreak ugyanis felvonultatja katonai haderejét. Három nap múlva pedig egy háromperces országos néma csendet terveznek, amelynek végén a vonatok és a hajók kürtjeit is megszólaltják, jelezve a végső búcsúzás kezdetét.

Külföldi delegációból nem kértek

A temetési szertartás részleteit Észak-Korea nem tette közzé, és egyetlen külföldi delegációt sem hívott meg. Ugyanakkor Phenjan hazarendelte a különleges engedéllyel külföldön dolgozó észak-koreaiakat, hogy részt vehessenek a temetésen. A Joongang Daily című dél-koreai lap úgy értesült, hogy az Észak-Korea és Kína határánál fekvő kínai Tantung városában mindössze néhány észak-koreai maradt a “Kedves Vezető” temetése miatt.

Az állami televízió így jelentette be a diktátor halálát

Dél-Koreán kívül még Kubában gyászolták különösen a 69 éves korában elhunyt diktátort: a miatt háromnapos nemzeti gyászt is hirdettek. A két ország közötti jó kapcsolat annak tudható be, hogy a karibi szigetország és a sztálinista kelet-ázsiai ország miután1960-ban diplomáciai kapcsolatot létesített egymással, a hidegháború vége óta végig kitartottak egymás mellett, sőt Észak-Koreát Kuba kevés szövetségesének egyikének lehet mondani.

Megvan a követője

Kim Dzsong Il utódja valószínűleg legkisebb fia, Kim Dzsong Un lesz, aki egyes források szerint még a harmincadik életévét sem töltötte be. Ez – a világ és az észak-koreai lakosság számára eddig szinte ismeretlen – fiatalembert nem olyan régen négycsillagos tábornokká nevezték ki, bekerült a párt legfelső vezetésébe, sőt már “belevetette magát” a személyi kultuszának a kiépítésébe.Testvéreihez hasonlóan Kim Dzsong Un is Svájcban tanult, de igyekezett távol tartani magát a nyugati kultúra befolyásától, nem járt el otthonról. Amikor visszatért Észak-Koreába, katonai egyetemre ment.

Mindenesetre a világ szorosan figyelemmel követi a Phenjanból érkező híreket, különösen az a kérdés izgatja a nemzetközi közösséget, hogy a következő időszakban ki veszi kézbe a hatalmat az atomfegyverrel és hatalmas hadsereggel rendelkező észak-koreai kommunista államban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik