Nagyvilág

A világ legfiatalabb tábornoka az atomhatalom élén

Aggódva figyel a világ, mit tesz Észak-Korea új vezetője, Kim Dzsong Un.

Kim Dzsong Unról nem lehet sokat tudni, még születési éve is bizonytalan: 1983 vagy 1984. Az elhunyt Kim Dzsong Il harmadik házasságából származik, anyja Ko Jong Hui 2004-ben meghalt.

Sokáig azt tartották, hogy féltestvére Kim Dzsong Nam vagy testvére Kim Dzsong Csol lehet a betegeskedő „kedves vezető” utódja, végül azonban ő lett a befutó. Ezt már 2009-ben sejteni lehetett, amikor a szinte ismeretlen fiatalembert kinevezték a Nemzeti Védelmi Bizottság élére, és négycsillagos tábornokká avanzsált.

Miután Kim legkisebb fiát nevezte meg örökösének a világ egyetlen kommunista uralkodó dinasztiájának élén, Kim Dzsong Un bekerült a párt legfelső vezetésébe, és ahogyan az Észak-Koreában szokás, megkezdték a személyi kultusz kiépítését körülötte. Verseket költöttek a dicsőítésére, és a Lábmyomok című dalban megénekelték vezetői erényeit.

Testvéreihez hasonlóan Kim Dzsong Un is Svájcban tanult, de igyekezett távol tartani magát a nyugati kultúra befolyásától, nem járt el otthonról. Amikor visszatért Észak-Koreába, katonai egyetemre ment.

A kommunista országban tízmillió fényképet osztottak ki, hogy az elhunyt Kim Dzsong Il mellé minden intézményben és az utcákon is rögtön kitehessék utódjának fotóját is.

A hírek szerint a legifjabb Kim alapos tisztogatást is végrehajtott, hogy megszilárdítsa hatalmát. Egyelőre nem lehet tudni, a hatalomváltás békésen lezajlik-e majd.

Pletykák keringenek arról, hogy igazából Csang Szong Taek, az elhunyt kedves vezető testvérének férje az ország erős embere. Ő az Észak-Koreai Munkapárt egyik igazgatója. Egyes elemzők szerint „régensként” irányíthatja az országot addig, amíg Kim Dzsong Un felkészül arra, hogy átvegye a kormányrudat.


Kim Dzsong Un, a nagy utód
Fotó: AFP

A világ mindenestre óvatosan figyeli a Phenjanból érkező híreket. Nagy kérdés, hogy Kim halála után mi lesz az ország atomprogramjával. Az amerikai kormány épp a héten döntött volna a nukleáris párbeszéd felújításáról.

A Koreai Néphadsereg a világ negyedik legnagyobb hadserege több mint 1,2 milliós létszámával, 7,7 milliós fegyveres szervezeteivel és tartalékos erőivel. A haderő legnagyobb része a két Koreát elválasztó fegyvermentes övezet 238 km-es hosszában állomásozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik