Nagyvilág

Jennifer Lopez avatta fel Afrika legnagyobb plázáját

Az Atlanti-óceán partján, Casablancában álló futurisztikus épület a 8,5 millió szegénynek otthont adó Marokkó ellentéteinek jelképe.

Megnyílt az első casablancai bevásárlóközpont, amely egyben a legnagyobb Afrikában. A két emelet magasságú akváriumot is magában foglaló luxuslétesítményt Jennifer Lopez avatta fel a marokkói társadalom krémjének jelenlétében. Louis Vuitton-, Gucci-, Dior-, Ralph Lauren-butikok és a Galeries Lafayette áruháza is megtalálható az új üzletközpontban.

Az Atlanti-óceán partján álló futurisztikus épület a 8,5 millió szegénynek otthont adó ország ellentéteinek jelképe; a 32 milliós lélekszámú Marokkó az ENSZ fejlettségi listáján szereplő 186 ország között a 130, de nyaranta gyakran koncerteznek ott olyan sztárok, mint Shakira és Kanye West.

A Közel-Kelet és Észak-Afrika országai között Marokkóban az egyik legmagasabb az írástudatlansági és munkanélküliségi ráta és a legmagasabbak a jövedelemkülönbségek az úgynevezett Gini-együttható, a szóródási típusú jövedelemegyenlőtlenségi mutató szerint.

Az üzletközpontban vezető szerepet szánnak az idegenforgalomnak -– mondta el Dzsenan Langhar, a létesítmény főtitkára, aki arra számít, hogy az évi becsült 12 millió látogató 20 százaléka külföldről érkezik majd.

Nadzsib Akebi közgazdász szerint a marokkói bevásárlóközpont egyfajta dubaji típusú beruházás a Földközi-tenger nyugati medencéjében – olyan, amellyel Afrikából és Európából próbálják meg odavonzani a fogyasztókat a helyi gyenge kereslet pótlására.

Az üzletközpont felépítéséről a 2000-es évek közepén döntöttek, építését felerészt a szaúdi ad-Dzsedaje konszern finanszírozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik