Nagyvilág

Eldugták a megfigyelők elől a letartóztatott ellenzékieket Szíriában

Az Arab Liga megfigyelői számára tiltott, kényes katonai létesítményekbe vittek át több száz őrizetest a börtönökből.

“A szíriai kormány bebizonyította, hogy képes bármire, amivel megakadályozhatja a lázadókkal való bánásmódja független ellenőrzését” – jelentette ki a Human Rights Watch (HRW). A nemzetközi jogvédő szervezet közlése szerint a szíriai hatalom több száz őrizetest katonai létesítményekbe szállított át, ahova nem engedi be az Arab Liga megfigyelőit.

A HRW felszólította az Arab Ligát, hogy a szíriai kormánnyal kötött megállapodása értelmében követelje Damaszkusztól minden olyan hely meglátogatásának lehetőségét, ahol őrizeteseket tartanak fogva. A szíriai kormány és az Arab Liga december 19-i megállapodása szerint a megfigyelők “a szíriai kormánnyal egyeztetve bárkivel találkozhatnak”. Valíd Moallem szíriai külügyminiszter viszont aznap újságíróknak nyilatkozva azt mondta, hogy a megfigyelők “kényes katonai létesítményekbe” nem látogathatnak el.

A biztonsági erők egyik meg nem nevezett tagja Homszban bevallotta a HRW-nek, hogy a város egyik börtönének igazgatója a megállapodás aláírása után elrendelte egyes őrizetesek elszállítását. E forrás szerint december 21-én és 22-én 400-600 őrizetest szállítottak olyan helyre, ahova a nemzetközi megfigyelők nem léphetnek be. E helyek között van egy rakétagyártó katonai üzem a város Zaidal nevű peremkerületében – mondta.

Közben a megfigyelők vezetője közölte: az alatt az idő alatt, amíg ők a felkelés egyik központjának számító Homszban jártak, semmilyen ijesztőt nem tapasztaltak ott. Musztafa Dabi szudáni tábornok, a megfigyelők vezetője szerdán azt mondta: Homszban nyomorúságos körülményeket találtak kedden, de “nyugalom volt, nem voltak összecsapások, legalábbis addig, amíg ott voltunk”.

Homszban kedden is mintegy 70 ezren tüntettek a rendszer ellen, s a rendfenntartó erők könnygázzal igyekeztek szétoszlatni a városközpont felé tartó tömeget.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik