Nagyvilág

Heves offenzíva a szíriai ellenállás gócpontja ellen

Legalább húsz halottja van a szíriai kormánycsapatok harmadik napja tartó folyamatos ágyúzásának Homsz városában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) tájékoztatása szerint 14-en haltak meg a közép-szíriai város Bába-Amr nevű negyedének folyamatos ágyúzásában, hatan pedig más, közeli negyedekben. Emberjogi aktivisták azt közölték, hogy legkevesebb 275 civilt öltek meg a kormányerők az elmúlt hét folyamán, a hadsereg és dezertőrök összecsapásaiban pedig további 150-en haltak meg – többségükben katonaszökevények.

Az Arab Liga ellenőreinek első, mintegy ötvenfős csoportja várhatóan már hétfőn Szíriába érkezik Musztafa Dabi szudáni tábornok vezetésével – közölték a missziónál. A megfigyelők kedden terveik szerint először Homszba utaznak, majd Damaszkuszt, Hamát és Idlíbet keresik fel.

Kérdés azonban, hogy a jelenlegi offenzíva közepette bejutnak-e Homszba. A liga béketerve – amelyhez Bassár el-Aszad szíriai elnök is belegyezését adta – megköveteli, hogy a kormány vonja vissza biztonsági erőit a város utcáiról, kezdjen tárgyalásokat az ellenzék vezetőivel, s engedjen be emberjogi dolgozókat és újságírókat az országba. Ellenzékiek szerint a rezsim beleegyezése a tervezetbe puszta komédia.

A francia külügyminisztérium mindenesetre sürgette hétfőn a damaszkuszi kormányt, hogy “már ma délután” tegye lehetővé az Arab Liga megfigyelőinek bejutását az ostromlott városba. Bernard Valero külügyi szóvivő kifejezte országa “súlyos aggodalmát a homszi helyzet folyamatos romlása miatt”. Franciaország, Szíria egykori gyarmattartója növekvő diplomáciai nyomást gyakorol Aszad elnökre, hogy mondjon le a március óta tartó kormányellenes megmozdulások brutális elfojtása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik