Nagyvilág

Így búcsúzik a világ Haveltől

Harangok és szirénák zúgása közepette pénteken 12 órakor megállt az élet Csehországban.

A lakosság országszerte egyperces csenddel és néma főhajtással adózott Václav Havel, az utolsó csehszlovák és az első cseh köztársasági elnök, drámaíró és emberi jogi harcos emléke előtt, aki vasárnap 75 éves korában hunyt el.

Koporsó az oltár előtt

A prágai Vár Szent Vitus-székesegyházában megkezdődött a hivatalos állami gyászszertartás, amelyre a világ több tucatnyi országának vezető politikusai érkeztek Prágába. Havel koporsója cseh állami zászlóval letakarva az oltár előtt van elhelyezve.

A rekviemet Dominik Duka, prágai érsek celebrálja. A mise elején felolvasták XVI. Benedek pápa részvéttáviratát, aki mély sajnálatát fejezte Václav Havel halála felett és nagyon pozitívan méltatta életművét.

Schmitt is ott van

A külföldi résztvevők között van egyebek között Schmitt Pál magyar, Ivan Gasparovic szlovák, Christian Wulff német, Nicolas Sarkozy francia, Heinz Fischer osztrák államfő, David Cameron brit miniszterelnök, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Jerzy Buzek, az Európai Parlament elnöke és mások. Oroszországot Vlagyimir Lukin ombudsman képviseli.

A politikusok többsége délelőtt érkezett Prágába, s a délutáni-esti órákban már el is hagyja a cseh fővárost.

Képernyőkön követik

A diplomáciai csúcsforgalom miatt – összesen 27 különgép szállt le délelőtt – a Ruzyne repülőtér forgalmát is módosítani kellett, míg a városban szigorú biztonsági intézkedéseket léptettek életbe. A rendre több mint 900 rendőr vigyáz, s forgalmi korlátozások is érvénybe léptettek.

A Hradzsin udvarában hatalmas képernyőket szereltek fel, amelyeken a lakosság és a turisták is követni tudják az eseményeket.

Az állami gyászszertartás után a Havel-család szűkebb körben a strasnicei krematóriumban vesz búcsút az elhunyttól. A volt elnököt a Havel-család Vinohrady köztemetőben lévő családi kriptájába temetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik