Nagyvilág

“Orbán fel fog áldozni egy bűnbakot”

Az alkotmányos forradalomról, az IMF-tárgyalásokról, az alkotmánybírósági határozatokról cikkezett a külföldi sajtó.

A The New York Times című amerikai lap internetes kiadása a magyar alkotmányozásról, a The Economist az IMF-tárgyalásokról, míg az osztrák Die Presse és Der Standard a médiaszabályozással kapcsolatos alkotmánybírósági döntésekről szóló írást jelentetett meg.

Minden hatalom egy kézben

Az amerikai lap Magyarország alkotmányos forradalma címmel közölte Kim Lane Scheppele írását a magyar kormány jogi és alkotmányozási lépéseiről. A Princeton Egyetem professzora megállapítja: a Fidesz 53 százalékos választási eredménnyel jutott 68 százalékos parlamenti többséghez, amelynek birtokában az alkotmány megváltoztatására kapott felhatalmazást. Ennek eredményeként átalakult a jogi környezet, megszűntek a végrehajtó hatalom ellenőrzését szolgáló fékek, és belátható időre a kormánypárt kezébe került gyakorlatilag minden hatalom.

“A bírói testület függetlensége megszűnik, ha a kormány a saját bíráit ülteti a pulpitusra, tetszése szerint mozgatva őket, és maga választja ki, hogy az egyes ügyeket melyik bíró tárgyalja” – szögezte le. Megemlítette, hogy Viviane Reding EU-biztos kemény hangú levélben kért mielőbbi tájékoztatást a fentiek kapcsán. “Demokráciákban a nép ‘kiakolbólíthatja a tökfilkókat’, és új kormányt juttathat hatalomra, az pedig megváltoztathatja a lakosság támogatását nélkülöző politikát. Az új alkotmány értelmében azonban ez csaknem lehetetlenné válik… A Fidesz akkor is kézben tartja az ellenőrzést, ha egy másik párt az esélyekre rácáfolva megnyerné a választást” – írta az amerikai professzor.

Az IMF-tárgyalás is téma

Az IMF-tárgyalásokról közöl elemzést kelet-közép-európai blogrovatában a The Economist. A tekintélyes brit gazdaságpolitikai lap szerint “Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter háborút akart a Nemzetközi Valutaalappal, és most meg is kapta”. Az írás felidézi, hogy a valutaalap és az EU illetékesei megszakították a magyar kormánnyal a pénzügyi védőhálóról folytatott előkészítő megbeszéléseket, miután a parlament felgyorsította a jegybank vezetésének átalakítását célzó törvénytervezet tárgyalását. Az írás szerint a pártvezetők “küszködve magyarázgatták” az IMF/EU-delegáció hirtelen távozását.

Pofont Orbánnak

A médiaszabályozás Alkotmánybíróság általi részbeni megsemmisítéséről közölt cikket a Die Presse és a Der Standard című osztrák lap. Nincs szerencséje a média szabályozásával a magyar kormányfőnek – írta a konzervatív irányultságú Die Presse. Miután az eredeti törvényjavaslatot éles kül- és belföldi kritikák hatására enyhíteni kellett, az Alkotmánybíróság megsemmisítette a törvény egyes részeit – írta Michael Laczynski cikkíró. Andreas Pribersky, a Bécsi Egyetem politológusa szerint “igazi pofon” Orbán Viktornak az Alkotmánybíróság döntése.

A Der Standard című liberális napilap szintén tudósításban számolt be a médiatörvényről szóló alkotmánybírósági határozatról. A nemzetközileg bírált médiatörvény lényeges pontokon sérti a sajtószabadságot – emelte ki az alcímben a szerző. A tudósító, Kathrin Lauer meglepőnek nevezte a döntést. Kiemelte, hogy a testület nem nyilatkozott a nemzetközi sajtószervezetek által ugyancsak bírált bírságokról. “Kevésbé tőkeerős sajtóorgánumokat tönkretehetnek ezek a bírságok” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik