Nagyvilág

Meghalt Kim Dzsong Il

Az észak-koreai vezető a "túlhajszolt fizikai és szellemi munka okozta kimerülés" miatt hunyt el a hivatalos közlemény szerint.


Fotó: AFP

Hatvankilenc éves korában elhunyt Kim Dzsong Il, a sztálinista Észak-Korea államfője – jelentette be az állami televízió. A bejelentés szerint helyi idő szerint szombat reggel, egy vonaton érte halál, amikor egyik “szokásos” vidéki szemleútján vett részt. A hivatalos közlemény szerint halálát a túlzott fizikai és szellemi munka okozta. Egészen pontosan szívrohamot kapott.

A Kedves Vezető temetését december 28-án fogják tartani Phenjanban, addig nemzeti gyászt rendeltek el – közölte az észak-koreai hírügynökség.

Az észak-koreai bejelentés után riadókészültségbe helyezték a dél-koreai haderőt, és Szöulban közölték, hogy rendkívüli ülést tart a nemzetbiztonsági tanács. A dél-koreai elnök lemondta hétfői programját. Az ázsiai tőzsdék a hírre eséssel reagáltak.

Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, több hónapig távol volt a nyilvánosságtól, és sokan már akkor halálhírét keltették. A feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködő vezér azonban az utóbbi hónapokban viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken, és várható halála is kikerült a nemzetközi sajtó témái közül.

Észak-Korea a történelem első “kommunista dinasztiája”. A világtól hermetikusan elzárt országban még az államalapító Kim Ir Szen kezdte meg a személyi kultusz kiépítését saját maga és fia, Kim Dzsong Il körül, aki 1994-ben került a kommunista rezsim élére.


A “nagy utód”: Kim Dzsong Un
Fotó: AFP

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 – más források szerint 27 – éves Kim Dzsong Un foglalja el. A KCNA hivatalos észak-koreai hírügynökség a halálhír bejelentése után “nagy utódnak”, valamint “pártunk, népünk, hadseregünk kiváló vezetőjének” nevezte Kim Dzsong Unt, ami valószínűleg most fordult elő először – jelentette a Reuters.

Kim Dzsong Il tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik