Nagyvilág

Putyin népszerűsége éves mélypontján

Jelentősen zuhant Vlagyimir Putyin népszerűsége a visszaéléssekkel vádolt parlamentei választások után.

Már csak az oroszok fele elégedett Vlagyimir Putyin orosz kormányfő tevékenységével – derült ki VCIOM orosz közvélemény-kutató intézet felmérésének eredményeiből. Míg november végén még 61 százalék volt elégedett a politikussal, a december negyedikei választások után ez a szám 51 százalékra csökkent. Januárban még 68 százalékon állt elégedeségi mutatója.

A 12 éve a hatalomban lévő, és jelenleg a kormányfői posztot betöltő politikus szóvivő a csökkenést a választások utáni érzelmi túlfűtöttséggel magyarázta. A hétvégén tízezrek tüntettek a szavazási visszaélések miatt Oroszországban. A tiltakozó akciók résztvevői a tisztességes választások mellett Putyin távozását követelték.

Putyin azonban még ennek ellenére is a legesélyesebb jelöltje a 2012 márciusában tartandó elnökválasztásnak, bár a felmérés szerint második fordulóra kényszerülhet: a megkérdezettek 42 százaléka szavazna rá, ha most lennének a választások.

A kormányfő így is megelőzi versenytársait: Gennagyij Zjuganovot, az orosz Kommunista Párt elnökét, akire 11 százaléknyi szavazat jutna, Vlagyimir Zsirinovszkijra, a liberális demokraták elnökére 9, a Igazságos Oroszország vezetőjére, a felsőház nemrégiben visszahívott elnökére, Szergej Mironovra pedig 5 százalék szavazna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik