Nagyvilág

Amit elhallgat az orosz köztévé

A csatornák már 2. napja nem vesznek tudomást a választási csalások elleni tiltakozásul Moszkvában és Szentpéterváron szervezett tüntetésekről.

Déli híradójában a Pervij Kanal (Első Csatorna) képeket sugárzott egy kifutópályáról kiszaladt repülőgépről – a baleset során senki sem sérült meg -, beszámolt arról, hogy Vlagyimir Putyin a moszkvai Puskin Múzeum kibővítéséről tárgyalt, és hírt adott a japán sugárzó bébitápszerről.

Jekatyerina Andrejeva műsorvezető beszámolt a Kreml-barát Nasi ifjúsági mozgalom Moszkva központjában kedd este tartott többezres tüntetéséről. A televízió ugyanakkor elhallgatta, hogy kedd este több száz ellenzéki tüntetett a fővárosban, ehelyett inkább Angelina Jolie rendezői debütálásával, illetve egy dollárhamisítással vádolt orosz nő külföldi őrizetbe vételével foglalkozott.

A Rosszija 24 televízió hírblokkjaiban beszámolt a Jamal-félszigeti rénszarvasok témájáról, de nem vett tudomást a moszkvai és szentpétervári ellenzéki tüntetésekről, amelyeken összesen közel 800 embert állítottak elő.

Az állami tulajdonban lévő Gazprom gázipari óriáscég ellenőrizte NTV csatorna hírműsoraiban szintén elhallgatta a tüntetéseket, de internetes oldalán beszámolt róluk.

“Nem emlékszem a közelmúltból olyan esetre, hogy ennyire elhallgattak volna eseményeket” – mondta Arina Borogyina tv-kritikus a Kommerszant FM rádiónak.

“Emberek millióit fosztottak meg az információktól” Sztanyiszlav Kucser, a Kommerszant FM belpolitikai újságírója szerint. “Ezekben a napokban szégyent hoznak magukra és a szakmájukra” – tette hozzá a tv-csatornák újságíróira utalva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik