Nagyvilág

Egy kisgyerek is meghalt a belgiumi mészárlásban

Egy 17 hónapos gyerek is belehalt a liege-i ámokfutás alatt szerzett sérülésébe. A merénylő otthonában pedig egy női holttestet találtak.

A hivatalos adatok szerint 123 embert sebesült meg, miután a 33 éves merénylő gyilkolni kezdett a Liege egyik központi terén, ahol csak a rossz időjárás miatt nem nyitották meg a hagyományos karácsonyi vásárt. A halálos áldozatok száma kedd este négyre emelkedett, miután egy 17 hónapos kislány belehalt az ámokfutás közben szerzett sérüléseibe – közölte a sebesülteket kezelő liege-i kórház.

A belga hatóságok szerda reggel bejelentették, hogy egy női holttestet találtak a rendőrök az ámokfutást elkövető Nordine Amrani otthonában végzett házkutatás közben, egy pajtában. A nővel feltehetően azelőtt végzett a férfi, hogy elindult a liege-i Saint-Lambert térre, ahol az ámokfutást elkövette – közölte Cédric Visart de Bocarnmé liege-i főügyész az RTBF közszolgálati rádióban.

A belgiumi hatóságok még nem tudják, hogy az ámokfutás közben meghalt merénylő miért kezdett gyilkolni, de kizárták a terrorizmus lehetőségét. Az egyebek mellett fegyverbirtoklás miatt korábban több éves börtönbüntetésre ítélt Nordine Amrani a belgiumi sajtóban megjelent hírek szerint feltételesen volt szabadlábon, és kedden meg kellett volna jelennie egy rendőrkapitányságon.

Ehelyett magához vett egy gépkarabélyt, egy pisztolyt, hátizsákját kézigránátokkal pakolta teli, és a Liege központjában lévő Szent Lambert t terén gyilkolni kezdett. A férfi egy pékség tetejére mászva kézigránátokat dobott egy közeli buszmegállóra, majd gépfegyverével lövöldözni kezdett az emberekre. Egy 15 éves fiú azonnal meghalt, egy 17 éves fiatal és 75 éves nő pedig a kórházba szállítás után vesztett életét.

A férfi a gránátok eldobása és a lövöldözés után menekülni próbált a helyszínről, és tűzharcba keveredett rendőrökkel. Amrani nem élte túl a mészárlást, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy öngyilkos lett-e, vagy véletlenül ölte meg magát. Azt viszont egyértelműen közölték, hogy nem a rendőrség végzett vele.

A lövöldözés színhelye, Liege egyik legforgalmasabb városrésze a történtek idején már ünnepi hangulatban volt. A tér mellett karácsonyi vásár is zajlik, de szerencsére a rossz időjárás miatt az üzletek keddi nyitása későbbre tolódott, így a merénylet idején kevesebben jártak arra a szokásosnál.

Helyszíni beszámolók szerint a környéket a robbantások után hosszú ideig pánik és káosz uralta. Még a kora esti órákban is a sokkos állapot volt jellemző a körzetre, és az egész országra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik