Nagyvilág

Ismét célkeresztben az al-Kaida

A nemzetközi terrorszervezet elleni amerikai műveletek most a Jemenben, Szomáliában és az Észak-Afrikában működő csoportokra összpontosulnak.

Az iraki hadműveletek befejezése után és az afganisztáni csapatkivonás kezdetekor az amerikai hadsereg növekvő figyelmet szentel Afrikának, különösen a kontinens északi részének, ahol különböző lázadócsoportok találtak menedéket. Szomáliai és jemeni székhelyű fegyveresek állnak számos véres terrortámadás mögött.

Az Afrika szarván lévő Dzsibutiból indítanak Predator típusú pilóta nélküli repülőgépeket az al-Kaida fegyveresei ellen a Globalsecurity.org szakosított holnap szerint. Az Egyesült Államok erről a műveletről nem tájékoztatott.

Jemen, ahol az al-Kaida arab-félszigeti szervezete (AQPA) működik, a Dzsibuti-szoros túlpartján fekszik, míg Szomáliában az al-Shebaab milícia harcol a nemzetközi közösség támogatását élvező átmeneti kormány ellen. “Célunk követni őket, bárhova is menjenek, és bebiztosítani, hogy ne dolgozhassanak ki az országunk területét érintő támadásokat” – mondta Leon Panetta, amerikai védelmi miniszter.

A politikus mostani körútján felkeresi Líbiát. Ő lesz az első amerikai védelmi miniszter, aki ellátogat az észak-afrikai államba, ahol 8 hónapig polgárháború dúlt. Amerikai katonákkal találkozva Panetta közölte, hogy az elkövetkező napokban Irakba utazik, ahol egy ünnepség keretében vetnek véget az amerikai katonák 9 éves küldetésének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik