Nagyvilág

Tilosban halászó kínaiak támadása Dél-Korea ellen

Agyonszúrta a dél-koreai parti őrség egyik tagját, egy másikat pedig megsebesített,egy illegális halászaton kapott kínai halászkapitány.

A kínai halászhajót a rákban, halban gazdag Sárga-tengeren, dél-koreai felségvizeken tartóztatta fel a parti őrség, közel az észak-koreai határhoz. A hajó fedélzetén lévő kilenc kínai halász őrizetbe vétele közben azonban a kapitány a dél-koreaiakra támadt. A férfi egy tisztet halálra szúrt, egy másikat pedig megsebesített egy meg nem határozott fegyverrel. Egyes hírek szerint egy üvegdarabbal támadt a hajóját megszálló emberekre.

Az eset után a dél-koreai külügyminisztérium behívatta Kína szöuli nagykövetét, és erős hangú hivatalos tiltakozást tett. A kínai külügyminisztérium egyelőre nem reagált az esetre.

A dél-koreai parti őrség a idén már 430 kínai hajót tartóztatott fel illegális halászásért a Sárga-tengeren, tavaly még csak 370-et. A hajókat a pénzbüntetés megfizetése fejében általában visszaadják tulajdonosuknak. Erőszakos cselekmény ritkán történik ezekben az esetekben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik