Nagyvilág

Egyre aggasztóbb a munkanélküliség

Jelentősen emelkedett a munkanélküliség miatt aggódó emberek száma az egész világon, a BBC felmérése szerint.

A brit közszolgálati adó által készített éves felmérés szerint még mindig a korrupció és a szegénység a legtöbbet felmerülő beszédtéma a világ országaiban, de a munkanélküliség emelkedett a legjobban. Az idén már harmadszorra elkészített „The World Speaks” (Megszólal a Világ) című felmérésben 23 országban 11 ezer embert kérdeztek meg arról, hogy milyen témákról beszéltek az elmúlt hónapban családtagjaikkal és barátaikkal.

Az idei felmérésben már a válaszadók 18 százaléka mondta, hogy a munkanélküliség is beszédtéma volt. Ez hatszor több, mint a 2009-es kutatásban. A munkalehetőségek hiánya leginkább a spanyolokat aggasztja, ahol 54 százalék beszélt a témáról. Spanyolországban negyven százalék felett van a fiatalok között a munkanélküliség – emlékeztetett a BBC.

A felmérésben idén is a korrupció volt a legtöbbet emlegetett probléma, amely a megkérdezettek majdnem negyedét foglakoztatta. A téma leginkább a szegényebb, fejlődő országokban állt kiemelt helyen, mint Nigéria, Indonézia, Peru vagy India. Más fejlődő országokban pedig az emelkedő élelmiszerárak aggasztják leginkább az embereket, Latin-Amerikában pedig a bűnözés és az erőszak volt a vezető téma.

Közben egyre lejjebb csúszott a globális felmelegedés. Míg tavaly tíz országban is a legtöbbször felemlegetett téma volt a klímaváltozás, idén már csak Németországban és Nagy-Britanniában állt a lista első helyén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik