Gazdaság

Annyi az egymillió új munkahelynek

Jövőre is magas marad a munkanélküliség, s ha nem enyhül az európai válság, még tovább nő az állástalanok száma.

10,8 százalékos Magyarországon a munkanélküliségi ráta a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint. A hétfői kiadott munkanélküliségi adat sajátossága, hogy kis mértékben nőtt ugyan a foglalkoztatás, mégsem csökkent a munkanélküliek száma.

Tartósan magas marad a munkanélküliség

A jelenség mögött a kormány „munkakínálatot növelő” intézkedései, a szociális támogatások visszafogása áll. A jegybank legfrissebb inflációs jelentése azt jósolja, hogy a munkanélküliségi ráta tartósan magas marad, miközben az aktivitási ráta folyamatosan emelkedik – magyarra fordítva: egyre többen dolgoznának, de továbbra is sokak számára nem jut munkahely. Pontosan ezt a helyzetet mutatja a legfrissebb statisztikai adat is.

Részben ezért sem lehet ma hazánkban olyan elemzőt találni, aki szerint jövőre érdemben csökkenhetne a munkanélküliség. A jövőre egyszázalékos gazdasági növekedést váró Századvég Eco 10,7 százalékos, az egyszázalékos visszaeséssel számoló GKI 10,8 százalékos átlagos munkanélküliségi adatot vár jövőre.

Ekkora munkanélküliségre nagyjából stagnáló gazdaság mellett számolhatunk, komolyabb emelkedésre kell számítani a munkanélküliségben, ha az euróválság mélyülésével mégiscsak egy a jelenleg sejthetőnél mélyebb recessziót kell Magyarországnak elszenvednie.

Ha 275 forint lenne a frank

A jegybank kiszámolta nemrégiben, mi történne, ha tovább fokozódnának a félelmek az államok hosszabb távú fizetőképességével kapcsolatban, s elmélyülnének az európai bankrendszer problémái. Ebben a valószínűtlen, de nem kizárható forgatókönyvben (ez az úgynevezett stresszteszt) 329 forint lenne jövőre a forint átlagos euróárfolyama, a franké pedig 275 forint. Kiderült persze, hogy a magyar bankrendszer ebben az esetben jelentős tőkebevonást igényelne. De emellett az is érdekes, hogy a jegybank úgy számolt, hogy ebben az esetben 80-90 ezer fővel csökken a foglalkoztatottság 2012 végéig.

Minthogy a szociális juttatások visszafogása, a rokkantnyugdíjasok „munkaerőpiacra terelése” viszont növekedést hozhat a munkakínálatban, a két hatás együttesen új csúcsokra hajtaná a munkanélküliségi rátát.

Ez persze a valószínűtlen forgatókönyv, bár a kockázatai egyre csak nőni látszanak. Valószínűbb azonban egyelőre ennél, hogy a foglalkoztatottság stagnál, illetve kis mértékben növekszik jövőre, de ez részben a részmunkaidős, segélyt helyettesítő közfoglalkoztatásnak lesz köszönhető, a munkát keresők száma szinte biztos, hogy nem vagy alig apad majd.

 

TÖBB EZER ÁLLÁSLEHETŐSÉG A PROFESSION.HU-N, KATT IDE!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik