Nagyvilág

Eddig hat magyart vettek elő állampolgársági ügyben

A kettős állampolgárság ügyében eddig nem sok esetben lépett a szlovák rendőrség. A választások közeledte hozhat változást.

Hat, magyar állampolgárságot felvett szlovákiai magyart idézett be eddig a szlovák rendőrség, hogy adja le szlovák személyes okmányait – írja a felvidek.ma szlovákiai magyar hírportál hétfőn.

A portál szerint ketten rimaszombatiak (Tamás Ilona és Tamás Anikó), hárman lévaiak (Gubík László, Dolník Erzsébet, Kassai Gyula), míg egy révkomáromi (Boldoghy Olivér).

“Hosszú hónapok teltek el, míg ezen felvidéki polgárokat a rendőrség beidézte, s felszólította, hogy adják le irataikat. Nevezettek ezt egyelőre megtagadják, a levélben foglaltak szerint emiatt 33 eurós büntetést kaphatnak. Természetesen eljárás még senki ellen nem indult, s nem is dőltek be törvényellenes beidézésnek” – írja a felvidek.ma.

Nem volt még olyan parlamenti választás Szlovákiában, ahol ne került volna terítékre valamilyen módon a magyar kérdés, és nem próbáltak volna meg valahogy hatást gyakorolni ezzel a szlovák-magyar kapcsolatokra, a magyar közvéleményre, és adott esetben a szlovák közvélemény egy részére is. A szlovák sajtó hallgatását a megvont állampolgárságok ügyében a téma ellentmondásosságával magyarázza – vélekedett Öllös László politológus a Bumm.sk hírportálnak nyilatkozva.

“A sajtó látta, hogy erősen ellentmondásos a dolog. A határon túli szlovákok közül szinte már mindenki megkapta a szlovák állampolgárságot, aki csak akarta. Ráadásul kampányolnak is körükben a szlovák politikusok a parlamenti választások előtt. Eközben ugyanilyen érvekkel megpróbálják elvenni a magyar állampolgárságot felvevőktől a szlovák állampolgárságot. Az ellentmondás meglehetősen kiáltó, így aztán elsősorban hallgatni próbálnak róla” – magyarázta Öllös.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik