Nagyvilág

A jogvédők a moszkvai demonstrálók mellett

A legnagyobb oroszországi jogvédő szervezetek közös stábot hoztak létre, hogy segítséget nyújtsanak a parlamenti választások ellen tiltakozóknak - jelentették be szombaton.

A Társadalmi ítélet elnevezésű jogvédő szervezet Interfax hírügynökségnek eljuttatott nyilatkozatban leszögezi: “A választási eredmény nagy mértékű meghamisítása ellen tiltakozóknak joguk van a békés megmozdulásokhoz és ahhoz, hogy a választójog tiszteletben tartását és érvényesítését követelhessék” – áll a közleményben.

A szombati ellenzéki tüntetéseken esetlegesen rendőri őrizetbe kerülők jogi védelmét a Társadalmi ítélet mellett a Memorial központ, a moszkvai Helsinki Csoport, az Agora szövetség és a Kínzások Elleni Bizottság jogászai fogja ellátni közösen, erre külön csoportot alakított meg.

Moszkvában mintegy harmincezer ember részvételére számítanak a Bolotnaja térre engedélyezett ellenzéki tiltakozás szervezői a választások meghamisítása ellen.

A december 4-i szavazást követően több száz tüntetőt őrizetbe vettek Moszkvában és Szentpéterváron. A fővárosi tüntetést kezdeményező Szolidaritás mozgalom arra szólította föl a tiltakozás részvevőit, hogy ne hagyják magukat provokálni.

A rendőrség máris nagy erőkel vonult fel a lezárt Vörös tér közelében lévő Forradalom térre, a moszkvai városvezetés a megmozdulás szervezőivel egyeztetve külön útvonalat biztosított a Bolotnaja térre tartó tüntetőknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik