Nagyvilág

Hurrikán erejű szél Skóciában

Helyenként 260 kilométeres sebességet meghaladó szélvihara tört rá Skóciára és Anglia északi vidékeire. Csütörtök estére több tízezer háztartás maradt áram nélkül.

Az Atlanti-óceánról érkezett alacsony nyomású viharzóna Skócia középső térségei felett vonult át, helyenként heves havazás kíséretében.

Áram nélkül

A legerősebb, hurrikánszerű széllökéseket az északkelet-skóciai Aberdeentől nem messze elterülő Cairngorms hegyvidéki nemzeti parkban mérték. Itt a széllökések legnagyobb észlelt sebessége 264 kilométer/óra volt csütörtök este, de a vihar központjától távolabb is 110-150 kilométeres, orkánerejű szél fújt.

Skóciában és Anglia északi térségeiben 50 ezer háztartás maradt áramszolgáltatás nélkül.

Fennakadások

Az észak-angliai Yorkshire megyében az orkán egy személyautót belesodort a helyi folyóba; a három utast a királyi légierő mentette ki helikopterrel. Számos utat és hidat le kellett zárni, mert a vihar kamionokat borított fel. A rendőrség felhívásban kérte, hogy senki ne induljon útnak járművével.

Skóciában egy iskolabuszt is felborított a szél, de járművön csak a vezető tartózkodott, mivel az iskolák többségében csütörtökön nem volt tanítás. A skót hatóságok ugyanis a meteorológia előre kiadott “vörös” riasztása nyomán elrendelték a tanintézetek bezárását.

Glasgowban, Skócia legnagyobb városában a helyi közlekedési vállalat a vihar idejére leállította a városi emeletes buszokat, nehogy a magas építésű járműveket a szél felborítsa.

Járattörlések

A nyugati partvidéken 80 kilométer/órára korlátozták a vonatok haladási sebességét a szél miatt, de több szerelvény így is elakadt, és utasok százait kellett kimenekíteni a nyílt pályán veszteglő kocsikból.

Órákon át nem tudott kikötni a vihar miatt az északkelet-angliai Hull városában a Rotterdamból érkező komp, amelynek fedélzetén 300 utas tartózkodott.

A skót főváros, Edinburgh repülőterén számos járatot törölni kellett.

Úton a sarkvidéki hideg

A vihar Észak-Írországot is érintette; itt 120-130 kilométeres széllökéseket mértek.

Az orkán nyomán várhatóan sarkvidéki hideg levegő árasztja el az országot; a meteorológiai prognózisok szerint a hétvégén a déli térségekben sem emelkedik sokkal fagypont fölé a nappali hőmérséklet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik