Nagyvilág

Veszett denevérek öltek meg legalább egy tucat indiánt

Veszett denevérek harapása legalább tucatnyi indián halálát okozta Ecuadorban, a közép-amerikai ország délkeleti, Peruval határos vidékén.

Celestino Wisum, Taisha település polgármestere szerint az áldozatok között van egy terhes nő is. A múlt héten David Chuiriboga ecuadori egészségügyi miniszter jelentésében arról számolt be, hogy a járvány gócpontjában, az amazóniai Morona Santiago tartományban nyolc gyermek halálát okozta veszettség.

A helyi polgármester szerint a kormányzat nem szentel kellő figyelmet a kialakult rendkívüli helyzetnek, s megkérdőjelezte az egészségügyi hatóságok stratégiáját is, amely a védőoltásokra és a veszettséget hordozó denevérek kiirtására épül. “Nem ad felmentést annak kijelentése, hogy beoltják a lakosságot, állandó figyelmet kellene szentelni a problémának. Mindössze egy kórházunk van, de a szükséges felszerelés, s a trópusi betegségekre szakosodott személyzet nélkül” – panaszkodott Wisum a Teleamazonas tv-csatornának.

A telegrafo.com.ec hírportál jelentése szerint az ecuadori kormány szükségállapot kihirdetését fontolgatja a körzetben. A polgármester és az egészségügyi tárca vezetője szerdán Quitóban konzultált a kialakult helyzetről, a lehetséges új stratégiákról.

Taisha körzetében elszórva valamivel több mint félezer ember él az elszigetelt vidéken, amely csak légi úton közelíthető meg.

Chuiriboga miniszter szerint a járvány kordában tartását akadályozza, hogy egyes őslakos indiánok elutasítják a védőoltásokat arra hivatkozva, hogy a járvány keletkezésének természetfeletti okai vannak, s ezért elsősorban a sámánok segítségére támaszkodnak.

A repülő egerek veszettsége Ecuadorban és Peruban is elég elterjedt, s komoly veszélyt jelent. Tavaly Peruban egy indián törzs több mint félezer tagját harapták meg ilyen denevérek, s akkor legalább kéttucatnyi halálos áldozata volt a járványnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik