Nagyvilág

Elismerné Jeruzsálemet Izrael fővárosaként a republikánus elnökjelölt

Newt Gingrich, a legnagyobb támogatottságot élvező republikánus párti elnökaspiráns bejelentette, elnökké választása esetén Jeruzsálembe telepítené át Tel-Avivból az amerikai nagykövetséget.

Gingrich, aki a többi öt republikánus elnökaspiránshoz hasonlóan szerdán találkozott a Republikánus Zsidó Koalíció vezetőivel, azt is kijelentette, hogy külügyminiszternek John Bolton volt ENSZ-nagykövetet kérné fel. Az úgynevezett intervenciós külpolitika híveként ismert Bolton keményvonalas álláspontot képvisel Iránnal szemben, amelynek elnöke több ízben is megfenyegette Izraelt és tagadta a holokausztot.

Bolton, aki korábban maga is fontolóra vette, hogy versenybe szálljon a republikánus elnökjelöltségért, hivatalosan egyelőre az egyik aspiránst sem biztosította támogatásáról. A volt ENSZ-nagykövet kabinetje a The Washington Timesnak jelezte: nem valószínű, hogy Bolton a közeljövőben kommentálni kívánná Gingrich szavait.

John Bolton 2005 augusztusa és 2006 decembere között, szenátusi jóváhagyás nélkül volt az Egyesült Államok ENSZ-missziójának vezetője. George W. Bush a felsőházi ülésszak szünetében nevezte ki nagykövetté a fegyverzetellenőrzéssel és a nemzetközi szervezetekkel szemben szkeptikus Boltont, aki utólag sem vívta ki a honatyák támogatását.

“Nem ismerek olyan körülményt, amelynek hatására a közvéleményben vagy a Capitoliumon széleskörű támogatottsága alakulna ki annak, hogy egy provokátor legyen a külügyminiszter” – nyilatkozta a The Wall Street Journalnek John B. Alterman, a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Kutatások Központja (CSIS) közel-keleti programjának igazgatója.

Alterman szerint az amerikai követség Jeruzsálembe költöztetése a feje tetejére állítaná a több mint 60 éve képviselt amerikai diplomáciai álláspontot, amelynek értelmében Jeruzsálem státusáról az izraeli-palesztin konfliktusban érintett feleknek kell megállapodniuk.

Rick Perry texasi kormányzó a Republikánus Zsidó Koalíció vezetői előtt módosított korábbi álláspontján, amelynek értelmében elnökké választása esetén leállítaná az összes külföldi támogatást. Mint mondta, az Izraelnek szánt összegek katonai célt szolgálnak, azok folyósítása a közös stratégiai érdekeken alapul.

Mitt Romney megerősítette, hogy megválasztása esetén első hivatalos útja Izraelbe vezetne. A The Wall Street Journal szerint a volt massachusettsi kormányzó ezzel a gesztussal szakítana azzal hagyománnyal, hogy az amerikai elnökök első útja a szomszédos Kanadába vezet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik