Nagyvilág

Putyin pártját büntették a választók, cserébe jutalmat kapnak

Jelentős költségvetési lazításhoz vezethet a jövő évi elnökválasztások előtt az orosz kormánypárt váratlanul gyenge szereplése a hétvégi parlamenti választásokon. Putyin a helyén marad.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings londoni szakértőinek hétfő esti kommentárja szerint a parlamenti választások eredménye arra vall, hogy erősödik a politikai kockázat Oroszországban a márciusi elnökválasztás előtt, mivel a politikai bizonytalanság is növekszik az ország politikai berendezkedésével kapcsolatos mind nagyobb lakossági kiábrándultság miatt.

A Fitch elemzői szerint az továbbra is “rendkívül valószínűtlen”, hogy Putyinnak nem sikerül elnyernie az államfői posztot a márciusi választáson. Mindazonáltal a kormányzó Egységes Oroszország párt támogatottságának meredek zuhanása felfedi a korrupció miatti aggályokat és az “illúzióvesztést” a jelenlegi rezsim iránt. Ezt jelezte Putyin és az Egységes Oroszország több tisztviselőjének kifütyülése is közelmúltbeli nyilvános megjelenéseik alkalmával, jóllehet Putyin támogatottsága még mindig erős sok más hivatalban lévő politikai vezetőével összemérve.

A Fitch Ratings elemzői szerint mindez aggályokat vet fel azzal kapcsolatban, hogy a rezsim miképp reagál a választási eredményre. A hitelminősítő szakértői a lehetséges következmények között említették, hogy a kormány “populista költségvetési költekezésbe” fog.

A cég szerint bizonytalan az is, hogy maga az orosz politikai rendszer mivé fejlődik a jelenlegi rezsimmel szembeni növekvő elégedetlenség közepette.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital szakértőinek hétfői kommentárja szerint az Egységes Oroszország párt alkotmányos parlamenti többségének elvesztése arra utal, hogy az orosz kormány számára még nehezebbé válhat határozott intézkedések – például a nyugdíjreform – végrehajtása. A ház elemzői szerint ez csökkenti az átfogó költségvetési reform esélyeit is középtávon.

A Barclays Capital londoni elemzői szintén inkább annak a kockázatát látják, hogy az orosz kormány a jövő márciusi elnökválasztás közeledtével további költekezésbe bocsátkozik, megkönnyítendő Vlagyimir Putyin miniszterelnök visszatérését “régi-új szerepébe”, vagyis az államfői posztra.

A cég ugyanakkor azt is valószínűsíti, hogy e kiadási többletek korlátozottak lesznek, és meghatározott térségeket, illetve választói csoportokat céloznak majd, köztük a rendőrséget és a hadsereg tiszti állományát.

A Barclays Capital londoni elemzői szerint a parlamenti választások valószínű politikai vetülete az, hogy jó eséllyel gyengül a jelenlegi államfő, Dmitrij Medvegyev pozíciója, ami kérdésessé teheti, hogy ő veszi-e át tavasszal a miniszterelnöki tisztséget.

A belső gyengeség várhatóan enyhíti Oroszország álláspontját külső kérdésekben is. Ennek egyik nyertese Ukrajna lehet az orosz földgázdíjszabásról folyó tárgyalásokon, de Oroszország pozíciója globális geopolitikai kérdésekben is enyhülhet, például Szíriával kapcsolatban – vélekedtek hétfői helyzetértékelésükben a Barclays Capital londoni szakértői.

A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics felzárkózó térségi közgazdászai arra a következtésre jutottak hétfői kommentárjukban, hogy “az Egységes Oroszországra mért választási csapás” hatására gyengült Putyin eddigi “abszolút irányító szerepe” az orosz politikában.

A ház szerint jóllehet gyakorlati értelemben nem jelent nagy változást, hogy a párt elvesztette alkotmányozó “szupertöbbségét” a dumában, az eredmény azonban mégis megmutatta, hogy Putyin népszerűsége sem immunis a lakossági elégedetlenség növekedésére.

A Capital Economics londoni elemzői szerint “jelenleg biztosnak tűnik”, hogy Putyin a márciusi elnökválasztás után visszatérhet az államfői tisztségbe, de népszerűségének hanyatlása azt is jelenti, hogy mind valószínűbb egy nagyobb mértékű költségvetési ösztönzés jövőre.

Ami a gazdaságot illeti, a fő kérdés most az, hogy a Putyin-kormányzat képes-e átültetni a gyakorlatba a Medvegyev által szavakban már vázolt korszerűsítést. A jelenlegi orosz növekedési modellen most már világosan látszanak a repedések, és a nagy felzárkózó gazdaságok közül Oroszország volt az elmúlt évtized egyértelmű alulteljesítője – fejtegették hétfői elemzésükben a Capital Economics londoni szakértői.

A cég szerint Oroszországot keményebben sújtotta a 2008-2009-es recesszió, mint a legtöbb nagy felzárkózó térségi országot, és az orosz gazdaság még csak épphogy visszatért a válság előtti kibocsátási szinthez, miközben Brazília gazdasági teljesítménye már 8 százalékkal, Kínáé pedig nem kevesebb mint 32 százalékkal haladja meg a 2008 második negyedévében mért értéket.

A Capital Economics szerint ez az alulteljesítés reformösztönző erőként hathat a jövőben, ám továbbra is bebetonozott érdekek akadályozzák a radikális változtatásokat. Ennek megfelelően a gazdasági haladás végső soron a politikai haladás függvénye, és ebben az értelemben jelenleg úgy tűnik, hogy “a következő tíz is az elmúlt tíz évet fogja tükrözni” – jósolták hétfői értékelésükben a Capital Economics londoni elemzői.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik