Nagyvilág

Leminősíthetik az euróövezetet

17 euróövezetbe tartozó ország számíthat a közeljövőben arra, hogy a Standard&Poors ront a kockázati besorolásán.

A Standard&Poors intézet várhatóan leminősíti az euróövezet 17 országát. Ha így lesz, Németország, és Franciaország is búcsút mondhat az AAA befektetési besorolásnak, mondták a hitelminősítő intézethez közel álló források a Bloombergnek.

Az övezet hat, jelenleg AAA, azaz kitűnő minősítésű országa a negatív kilátásokkal rendelkezők közé kerülhet. A hitelminősítő intézet döntése vélhetően a december 9-i EU-csúcs után fog eldőlni. A leminősítés lehetőségéről szóló híreket megelőzően Nicolas Sarközy francia elnök és Angela Merkel német kancellár közös nyilatkozatukban beszámoltak arról, hogy módosítani kívánják az európai alaptörvényt, ezzel is a válság európai együttműködésre alapuló megoldását hirdetve.

Franciaország és Németország esetleges leminősítése kedvezőtlen helyzetbe hozhatná a Görögország és Portugália pénzügyi mentőövének számító Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközt (EFSF) is. Novemberben a S&P már közfelháborodást okozott, amikor véletlenül Franciaország leminősítéséről adott hírt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik