Gazdaság

Már készülnek a vésztervek az euróövezet felbomlására

Az euróövezet felbomlására is készít vészterveket a Bank of England. A brit jegybank szerint a  helyzet rendkívül súlyos és fenyegető.

A pénzintézet kormányzója Sir Mervyn King, aki a bank félévente esedékes pénzügyi stabilitási jelentését ismertette Londonban a sajtóval, kijelentette: a Bank of England “rendkívül súlyosnak és fenyegetőnek” tartja az euróövezeti adósságválság nyomán kialakult helyzetet, és felszólítja a brit bankokat arra, hogy tőkehelyzetük megerősítésével készüljenek fel e fenyegetések elhárítására.

A jegybank 63 oldalas pénzügyi stabilitási jelentése szerint jelenleg az euróövezeti válság a legnagyobb veszély a brit bankrendszerre.

Sir Mervyn csütörtöki sajtóértekezletén nem volt hajlandó részletekbe bocsátkozni a jegybankban készülő vésztervek pontos mibenlétéről, csak annyit mondott, hogy “a jövő sokféleképpen alakulhat … még az is lehet, hogy (az euróövezet) nem bomlik fel, de előfordulhat, hogy különböző formákban létezik majd tovább”.

Az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság jegybankjának vezetője kijelentette: a válság tüneti kezelése – mint például a bankoknak vagy a szuverén adósoknak nyújtott likviditáspótlás – az alapvető okok megszüntetése nélkül csak rövid távon enyhítheti a helyzetet.

King hozzátette, hogy az euróövezeti válság egyébként sem likviditási, hanem fizetőképességi válság, és ebből csak az érintett kormányok találhatnak kiutat.

Régóta foglalkoznak a széteséssel

Az euróövezet szétesésével nagy londoni befektetési és elemzőházak már jó ideje mint tényleges lehetőséggel számolnak.

A Moody’s Investors Service hitelminősítő e héten Londonban összeállított helyzetértékelése szerint már “nem elhanyagolható” annak a valószínűsége, hogy Görögország mellett több más euróövezeti gazdaság is törlesztésképtelenné válik, és ez jelentősen növelné annak az esélyeit, hogy “egy vagy több” tagország elhagyja a valutauniót.

A Moody’s szerint az euróövezet “útkereszteződéshez” közeledik: egyaránt elindulhat a szorosabb integráció vagy a “szétforgácsolódás” felé.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) – a világ legnagyobb gazdaságelemző csoportja – decemberre szóló legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy jóllehet a valutaunió szétesése nem a központi forgatókönyve, azonban továbbra is hozzávetőleg 40 százalékosra taksálja az euróövezet “részleges összeomlásának” esélyét.

Az EIU értékelése szerint az európai pénzügyi válság “gyorsan közeledik a végkifejlet felé”, és már nincs messze “az átbillenési ponttól”.

A ház szerint ha Olaszország – a harmadik legnagyobb eurógazdaság – nem tudja fenntartható szintre csökkenő hozamokkal biztosítani piaci finanszírozását, annak törlesztésképtelenné válás lesz a következménye. Ez az EIU londoni elemzői szerint valószínűleg az olasz eurótagság végét is jelentené, ami viszont a valutaunió teljes széteséséhez vezethet.

Egy másik nagy citybeli pénzügyi-befektetési elemzőház, a Capital Economics befektetők számára e héten összeállított legfrissebb előrejelzésében közölte: azzal számol, hogy Görögország 2012-ben távozik az euróövezetből, és 2013-ban “legalább egy” további eurótagállam – valószínűleg Portugália – követi.

A ház szerint ugyanakkor lehetséges az is, hogy Olaszország távozik elsőként, ha túl nagynak bizonyul ahhoz, hogy megmenthető legyen, és ha Görögország és más kis tagállamok további pénzügyi segítséget kapnak. A Capital Economics szerint itt párhuzamot lehet vonni a 2008-2009-es amerikai bankválsággal; Görögország megfelelője ebben az esetben a megmentett Bear Sterns bankház lenne, Olaszországé pedig a Lehman Brothers, amelyet hagytak elbukni.

A cég mindent egybevetve közölte: most már csak 10 százalékosra teszi annak az esélyét, hogy az euróövezet a jelenlegi összetételével teljesen azonos formában fennmarad.

Hetek lehetnek hátra?

Néhány hetük maradt az euróövezeti vezetőknek a “gazdasági katasztrófa” elkerülésére – jelentette ki pár hete David Cameron brit kormányfő a Financial Timesnak adott interjújában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik