Nagyvilág

Marad börtönben a volt ukrán kormányfő

Rácsok mögött kell várnia fellebbviteli tárgyalására Timosenkónak, aki a védelem szerint nem kap orvosi kezelést.

Elutasította a védelem szabadlábra helyezési kérelmét a kijevi fellebbviteli bíróság, így a hivatali hatalommal való visszaélés vádjával hétévi börtönre ítélt Julija Timosenko volt kormányfő továbbra is őrizetben marad. Olena Szitajlo bírónő december 13-ra tűzte ki a volt kormányfő ítélete elleni fellebbezés érdemi tárgyalását.

Szerhij Vlaszenko, a volt kormányfő ügyvédje pénteki sajtótájékoztatóján kijelentette: védence továbbra sem kapja meg a kijevi Lukjanovszki fogdában a szükséges orvosi ellátást. “Egészségi állapota nem javult. Timosenkót nem gyógyítják, mert ez a fogdában nem lehetséges. Csak fájdalomcsillapító injekciókat kap” – állította Vlaszenko.

Olekszandr Turcsinov, a Timosenko vezette Haza ellenzéki párt alelnöke szerint a volt kormányfő nem tud részt venni a 13-i tárgyaláson, ha továbbra sem részesül kezelésben.

Az augusztus 5. óta őrizetben lévő Timosenkót a 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések miatt ítélték el, amelyek a vád szerint közel 200 millió dollár értékű kárt okoztak Ukrajnának. Timosenko fellebbezett az ítélet ellen, amelyet a politikai ellenlábasa, Viktor Janukovics elnök bosszújának tart. A volt kormányfő ellen több ügyben is büntetőeljárás folyik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik