Nagyvilág

Középmezőnyben vagyunk a korrupciós listán

A Transparency International nyilvánosságra hozta a korrupciós helyzetről szóló szokásos éves jelentését.

A Transparency International által kidolgozott Korrupció Érzékelési Index (CPI) a korrupció közhivatalnokok és politikusok körében érzékelt mértéke alapján rangsorolja az országokat, értéke 0 (teljes egészében korrupt) és 10 (nagyon átlátható) között mozoghat. A szervezet idén 183 országot állított rangsorba, és ezeknek kétharmada kapott ötösnél alacsonyabb osztályzatot.

Magyarország 4,6 pontot kapott idén a szervezettől, és ezzel az 54. helyen áll a korrupciós listán, Kuvaittal együtt. A legjobb eredményt Új-Zéland (9,5 pont), Dánia és Finnország (9,4), valamint Svédország (9,3) érte el. 12 ország kapott kettesnél alacsonyabb pontszámot, de a nullát senki sem kapott. A legkorruptabbaknak kijáró utolsó helyen 1 ponttal Szomália és Észak-Korea szégyenkezhet.

A Transparency International szerint az idei évet jellemző – sokszor a korrupció és a nehéz gazdasági helyzet által szított, az egész világra kiterjedő – tüntetések világosan mutatják, hogy a polgárok szerint vezetőik és a közintézmények tevékenysége nem eléggé átlátható és nem eléggé felelős.

A Transparency International szerint az eurózóna gazdasági nehézségei részben azzal állnak összefüggésben, hogy a hatóságok nem képesek leküzdeni a válság fő okai közé sorolható korrupciót és az adózás alóli kibúvást – mutatott rá a szervezet, kiemelve Olaszország és Görögország rossz helyezését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik