Nagyvilág

Drogalagút a mexikói-amerikai határon

Teljes burkolattal, elektromos csillével, világítással és szellőztetőrendszerrel ellátott alagúton csempészték a marihuánát.

Komoly szakértelemről árulkodó, drogcsempészetre használt alagutat fedeztek fel az Egyesült Államok és Mexikó határán az amerikai hatóságok. Az amerikai San Diegót a mexikói Tijuanával összekötő, nagyjából 550 méter hosszú járat a legkifinomultabb drogcsempész-alagút, amelyet Kalifornia és Mexikó határvidéke alatt valaha felszámoltak – jelentette ki az amerikai vámőrség egyik különleges ügynöke.

A mexikói oldalon egy raktárban kezdődő alagútba hidraulikus liften lehetett levinni a marihuána-szállítmányokat, amelyeket a fapadlóra lefektetett sínpáron haladó elektromos csillével küldtek át az amerikai oldalra. Az alagutat végig burkolattal, kivilágítással látták el, s még a szellőzőrendszer kialakítására is ügyeltek. Az amerikai oldalon gondosan kidolgozott falépcsőn lehetett feljutni a felszínre – közölték az amerikai hatóságok.

Az alagút felszámolása közben mintegy 32 tonna marihuánát is lefoglaltak, több személyt letartóztattak az Egyesült Államokban. Az amerikai hatóságok úgy tudják, Mexikóban senkit nem vetek őrizetbe az ügyben.

Két héten belül ez már a második drogalagút, amelyet a két város között felszámoltak. November közepén egy négyszáz méter hosszú járatot találtak, 17 tonna marihuánát foglalva le. Tavaly ugyanezen a környéken további két jelentős alagutat fedeztek fel a két ország hatóságai, ezekben 45 tonna marihuánát találtak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik