Nagyvilág

Szabad a háborús bűnökkel gyanúsított volt horvát miniszter

A második világháború alatt elkövetett bűnökkel gyanúsított férfi az alkotmánybíróság döntése alapján helyezték szabadlábra.

Josip Boljkovac, a független Horvátország első belügyminisztere kedd este hagyta el börtönét, miután az alkotmánybíróság érvénytelenítette és semmisnek minősítette a bebörtönzéséről szóló bírósági döntést, és az ellen indított nyomozást. Az alkotmánybíróság szerint ugyanis azok az előző, már hatályát vesztett büntető törvénykönyv előírásain alapulnak.

A 91 éves férfit november 2-án vették őrizetbe a horvátországi Károlyvárosban (Karlovacon). Azzal gyanúsítják, hogy a jugoszláv kommunista titkosrendőrség (OZNA) helyi parancsnokaként 1945 májusában az ő parancsára vettek őrizetbe számos polgári személyt Karlovacban. Az illetőket a dubovaci internálótáborba szállították, kivégezték, majd egy erdőben ásott tömegsírba temették. Azt is Boljkovac számlájára írják, hogy Duga Resában személyesen adott utasítást 21 polgári személy kivégzésére.

Boljkovac a vizsgálóbíró előtt tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését, s úgy vélte, hogy bebörtönzése a december 4-re kiírt parlamenti választás kampányának része. Szerinte a jelenleg kormányzó és a választást várhatóan elbukó Horvát Demokratikus Közösség ezzel az üggyel (is) csak saját botrányairól próbálja elterelni a figyelmet.

Idős kora és gyenge egészségi állapota miatt Boljkovac az utóbbi négy hetet a börtön kórházában töltötte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik