Nagyvilág

Ártatlannak vallotta magát a volt horvát kormányfő

Ivo Sanadert korrupcióval és háborús nyerészkedéssel vádolják, ő pedig ellene irányuló "politikai intrikákról" beszél.

Ártatlannak vallotta magát a korrupcióval és háborús nyerészkedéssel vádolt Ivo Sanader volt horvát kormányfő csütörtökön, perének tárgyalása elején.

Az 58 éves politikus 1994-1995-ben a horvát diplomácia vezetőjeként állítólag félmillió eurónyi kenőpénzt fogadott el az osztrák Hypo Banktól egy több mint tízmillió eurós külügyminisztériumi kölcsönért cserébe. A Hypo emellett kivételezett helyzetbe került a Jugoszláviától éppen függetlenedő Horvátországban, amelynek területén akkor még nem üzemeltek külföldi bankok.

Sanader következetesen visszautasítja a vádakat, és ellene irányuló “politikai intrikákról” beszél. A fekete öltönyös Sanader a csütörtöki tárgyaláson azzal támasztotta alá állítását, hogy a Hypo Bank visszaéléseivel foglalkozó osztrák ügyészség is csak tanúként, nem pedig gyanúsítottként hallgatta ki.

Az egykori miniszterelnök ellen összesen öt eljárás zajlik. A politikus állítólag több tízmillió euróval károsította meg az államot a maga és pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) javára. A volt kormányfő állítólag tízmillió eurót zsebelt be a Mol magyar olajcégtől az INA horvát gáz- és olajvállalaton belüli domináns pozíció biztosításáért cserébe.

Sanader pere a múlt héten kezdődött, de a férfi egészségügyi problémákra hivatkozva kérte annak elnapolását. A politikust egy zágrábi börtönben tartják fogva, amióta Ausztria július elején kiadta őt Horvátországnak.

A Sanaderrel szembeni eljárás Jadranka Kosor jelenlegi kormányfő korrupcióellenes kampányának a része, amellyel igyekszik eleget tenni Brüsszel követeléseinek az Európai Unióhoz való csatlakozás érdekében. Kosort maga Sanader választotta utódjául.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik