Nagyvilág

Az olaszok lecsaptak a hitelminősítőkre

Fogyasztóvédő csoportok panasza alapján ügyészek indítottak vizsgálatot a világ két vezető hitelminősítője, a Moody's és a Standard and Poor's ellen.

Miközben a világ a pénzügyi válság kezdete óta szeretne “fogást találni” a minden baj okozóinak kikiáltott hitelminősítőkön, Olaszország most a jog eszközeivel veszi fel a harcot velük: fogyasztóvédő csoportok panasza alapján ügyészek indítottak vizsgálatot a világ két vezető hitelminősítője, a Moody’s és a Standard and Poor’s ellen, azzal a váddal, hogy a cégek “abnormális” turbulenciát okoztak az olasz részvénypiacokon.

A két hitelminősítő milánói irodáiban az ügyészség iratokat foglalt le, és felkérték a Consob piacfelügyeletet, hogy szolgáltasson dokumentumokat a két cég olaszországi bejegyzésével kapcsolatban.

Az első panaszt a fogyasztóvédők a Moody’s ellen nyújtották be, miután a cég tavaly májusban jelentést közölt arról, hogy a görög válság hogyan érintheti az olasz bankokat.

Az S&P ellen azt követően léptek fel a fogyasztóvédők, hogy a hitelminősítő idén májusban azzal fenyegetett: hatalmas államadóssága miatt leminősíti Olaszországot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik