Nagyvilág

Újra aranyat termelnek majd a kárpátaljai Nagymuzsalyban

Az ukrán állam a helyiek tiltakozása ellenére kezdi újra az aranybányászatot. A helyi tanács tehetetlen.

Még ebben az évben újraindulhat az aranybányászat a Beregszászhoz közeli Nagymuzsalyban, ahol szakemberek szerint mintegy 400 tonna aranyat rejthet a föld méhe – írta a beregszászi Kárpátalja című hetilap. Ficáj László, Nagymuzsaly polgármestere az év elején még azt mondta a lapnak, hogy a helyiek nem támogatják a bányászatot, a képviselőtestület is ellenzi az aranybánya újraindítását.

A területen korábban dolgozó bányavállalatok rendre csődbe mentek, és gazdátlanul maradtak a hegyen a meddőhányók, amelyekből az esővíz sok káros anyagot mosott a talajvízbe, száraz időben pedig a szél fújja az egészségre káros port a falu fölé – olvasható a cikkben. A polgármester az év elején kijelentette: bányászatról addig szó sem lehet, amíg el nem takarítják a meddőhányókat, és utána is csak abban az esetben, ha nem helyben dolgozzák fel az ércet, és azt nem a községen át szállítják el.

Az év eleje óta azonban sokat változott a helyezet – mondta el most Ficáj László. A nagymuzsalyi aranybánya ügyével azóta Viktor Janukovics ukrán elnök és Mikola Azarov ukrán miniszterelnök is foglalkozott, és a bányászat újrakezdését mint eldöntött tényt közölték az ukrán lapok. A polgármester elmondása szerint most állami szinten a tudomásukra hozták: velük vagy nélkülük, de úgyis fog működni az aranybánya.

Azt is közölte, hogy a helyi tanács (közgyűlés) ülésén megvitatták a kérdést, és úgy tűnik, nincs esély arra, hogy megakadályozzák a bánya újraindítását. Egyelőre a testület csak arról határozott, hogy nem ellenzi azt, hogy engedélyt kapjon egy állami cég a már felszínen lévő anyag elszállítására. Elmondása szerint az illetékesek azt közölték a nagymuzsalyiakkal, hogy a beleegyezésük nélkül is újraindul a bánya, de abban az esetben semmilyen támogatásra nem számíthat a falu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik