Nagyvilág

Bűnös az amerikai Marriottot zsaroló magyar hacker

A 26 éves magyar férfi azt követelte a szállodalánctól, hogy alkalmazzák, különben közzéteszi a társaság bizalmas adatait.

Bűnösnek vallotta magát szerdán Baltimore-ban egy 26 éves magyar hacker, aki a vád szerint feltörte a Marriott International számítógépes rendszerét és azzal zsarolta meg a szállodaláncot, hogy amennyiben nem hajlandó őt alkalmazni, közzéteszi a társaság bizalmas adatait. A magyar állampolgárságú N. Attila egy vádalku részeként vallotta bűnösnek magát.

Büntetéséről február harmadikán döntenek. A férfira rosszindulatú kód terjesztéséért 10 évig, a titkos információk nyilvánosságra hozásával való fenyegetőzésért pedig 5 évig terjedő szabadságvesztést szabhatnak ki – írta a . The Wall Street Journal az amerikai igazságügyi minisztériumra hivatkozva.

N. Attila 2010. november 11-én közölte a Marriottal, hogy hónapokkal korábban behatolt a számítógépes rendszerébe, és állást követelt magának a szállodalánctól. Kilátásba helyezte, hogy ellenkező esetben belső információkat fog kiszivárogtatni. Két nappal később egy 8 csatolmányt tartalmazó e-mailben támasztotta alá szavainak hitelességét.

A Marriott együttműködést színlelt, de közben jelentette az esetet az amerikai elnököket is védő Secret Service-nek. A szervezet egy fiktív Marriott-személyzetis nevében levelezni kezdett a zsarolóval. N. Attilát egy állásinterjú reményében Washingtonba csalták, ahol januárban, a Dulles repülőtérre való megérkezése után letartóztatták. Repülőjegyét a Marriott fizette.

Az igazságügyi minisztérium által ismertetett vádalkuból nem derült ki, hogy a magyar hacker honnan érkezett az Egyesült Államokba és hol lakott, amikor behatolt a szállodalánc rendszerébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik