Nagyvilág

A neofasiszta Budapest arrogáns eljárása

Ján Slota szerint Budapesten nem tudják, hogy a Szlovák Köztársaság szuverén ország.

Az ellenzéki Szlovák Nemzeti Párt (SNS) jó beszédű elnöke most amiatt szólalt meg, hogy a magyar Külügyminisztérium behívatta a szlovák nagykövetet Boldoghy Olivér révkomáromi színművész ügye miatt, aki a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát.

Slota szerint a szlovák kormánynak és a külügyminiszternek határozottan tiltakoznia kellene. A politikus szerint ugyanis Mikulás Dzurinda szlovák külügyminiszter “csak nagyon gyengén és langyosan reagált, hogy fenntartsa jó kapcsolatait budapesti barátaival”.

„Budapesten nyilván nem ismerik a tényeket, hogy a Szlovák Köztársaság szuverén ország, minden törvénysértő állampolgára ellen mindig a hatályos jogrend szerint jár el” – jelentette ki a magyarellenességéről ismert politikus. Slota felszólította a szlovák kormányt, hogy konzultációkra hívja vissza Peter Weiss (budapesti szlovák) nagykövetet és közösen tiltakozzanak „a magyar külügyminisztérium arrogáns eljárása ellen”. „Sohasem fogunk igazodni Budapest neofasiszta viselkedéséhez, sem annak alárendelni magunkat” – jelentette ki Slota.

Dzurinda szerdai pozsonyi nyilatkozata szerint a budapesti szlovák nagykövet keddi berendelése a magyar külügyminisztériumba “a Magyar Köztársaság műhelyéből származó rossz, nem európai és nem szép törvény következménye”.

A nagykövetet Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kérette be amiatt, hogy Boldoghy Olivér révkomáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát. A bejelentést a magyar kormány elfogadhatatlannak tartja, Budapest minden támogatást megad a révkomáromi férfinak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik