Nagyvilág

Húsz év börtön a monarchiát sértegető SMS-ek miatt

Húszévi börtönre ítélt egy bangkoki bíróság szerdán egy 61 éves férfit, akit azzal vádolnak, hogy a monarchiát sértő SMS-eket küldözgetett.

Ampon Tangnoppakult 2010 augusztusában vették őrizetbe, amiért az év májusától kezdődően üzeneteket küldött az akkori miniszterelnök, Abhiszit Veddzsadzsiva személyi titkárának. A férfi ártatlannak vallja magát -– mondta az ügyvéd.

Thaiföldön a hatalom rendkívül érzékeny arra, hogy a nyilvánosság előtt hogyan beszélnek a királyról és családjáról. A királynak semmilyen politikai szerepe nincs. Az 1946 óta uralkodó, 83 éves Bhumibol Aduljadedzset (IX. Rámát), akit sok alattvalója félistenként tisztel, a világ egyik legszigorúbb felségsértési törvénye védi.

Októberben az ENSZ szólásszabadság-ügyi jelentéstevője bírálta a törvényt, mert szerinte “öncenzúrára késztet, és fontos, közérdeklődésre számot tartó kérdésekről szóló vitákat fojt el”.

A thaiföldi külügyminisztérium néhány nappal később honlapján válaszolt, beismerve, hogy a kifogásolt jogszabály “rosszul alkalmazva” sértheti a személyes szabadságjogokat, de hozzátette, hogy csak a visszaéléseket akarták vele megakadályozni.

Jinglak Sinavatra jelenlegi kormányfő júliusi megválasztása után ígéretet tett arra, hogy nem fogják a törvényt “helytelenül” alkalmazni, de hozzátette, hogy nem akarja annak módosítását.

Azóta, hogy 2006-ban államcsínyt hajtottak végre a miniszterelnök fivére, a bangkoki elit által a monarchia ellenfelének tekintett Thakszin Sinavatra korábbi kormányfő ellen, megszaporodtak a felségsértés címén indított eljárások.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik