Nagyvilág

Kizárólag sítalpakon és egyedül menne a Déli-sarkra

Száz évvel azután, hogy Roald Amundsen eljutott a Déli-sarkra, egy brit nő arra vállalkozott, hogy izomerővel, sítalpakon szelje át az Anarktiszt.

A kiváló állóképességű kalandor egymagában vállalkozik a mintegy 1700 kilométeres, embert próbáló útra. Egyelőre még az időjárás az alaptáborban tartóztatja, ám ha rövidesen sikerül elindulnia, akkor január végén érhet véget a kalandja, amellyel ő lesz az első ember, aki keresztül utazott a fagyott földrészen kizárólag izmainak erejét használva.

Chilébe szombaton érkezett, onnan azonnal tovább utazott a Leverett-gleccsernél fekvő alaptáborba, ahol a Ross-self a sziklás parttal találkozik. Aston azt mondta, teljesen felkészült a kihívásra, nemcsak fizikailag, hanem lelkileg is.

“Ez az első magányos expedícióm. Ez része a kihívásnak, és én meg fogok birkózni vele” – jelentette ki.

Hozzátette: “az élet ilyenkor alvásra, evésre és síelésre redukálódik. Azaz ez egyfajta meditáció. Átveszed a ritmust, és minden, amit hallasz, csak a szívverésed, lélegzése zaja, a ruhád és a sítalpaid susogása. Megváltozott tudatállapot”.

Mint arról korábban beszámolt, valójában 10 évig készült az útra, és most már képesnek érzi magát rá.

A 180 cm magas, 77 kilós Felicity Astonnak nagy gyakorlata van az extrém expedíciók telén. Három évig dolgozott meteorológusként a brit Antarktisz-felmérés munkatársaként, 2009-ben egy kizárólag nőkből álló csoportot vezetett a parttól a Déli-sarkig, átsíelt Kanada északi-sarkvidékén, átkelt a grönlandi jégtáblán és a befagyott Bajkál-tavon. Ugyanakkor futott a marokkói sivatagban és jaguárokat követett Paraguayban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik