Nagyvilág

Tizenhárom halott, több száz sérült a kairói összecsapásban

Immár 13 halott van abban a harcban, amely vasárnap tört ki Kairó központjában. Az egyiptomi rendőrség és katonaság támadt a több ezer tüntetőre.

A katonák és rendőrök páncélozott szállító járművek kíséretében nyomultak be a térre, s könnygázt, gumilövedékeket, gumibotot használtak a tüntetők ellen, akik azt követelik, hogy az országot irányító hadsereg jelentse be, mikor adja át a hatalmat egy polgári kormánynak.

A rendfenntartók felgyújtották a tiltakozók sátrait és transzparenseit, s kiszorították a katonai kormányzás ellen tiltakozókat, akik este, a sötétség leszállta után visszaszivárogtak és kővel kezdték dobálni az ellenük kivezényelt erők tagjait.

Egy kairói kórház orvosai az akció nyomán vasárnap délután még három halálos áldozatról számoltak be. Ők a belélegzett könnygáz miatt fulladtak meg. Velük már 13-ra nőtt a halottak, több százra pedig a sérültek száma.

Az erőszakba torkollt újabb tiltakozás bő egy héttel előzi meg az egyiptomi parlamenti választást.

Vasárnap a kormány bejelentette, hogy a szavazás az eredeti terveknek megfelelően november 28-án megkezdődik. “A kormány elkötelezte magát a választások időben történő megtartása mellett” – közölte nyilatkozatában a kabinet.

A Külügyminisztérium nem ajánlja a magyar állampolgároknak, hogy Egyiptomba utazzanak. Egy magyar turista pár Kairó központjában rekedt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik