Nagyvilág

Nyert a Néppárt a spanyol választásokon

Fölényes győzelmet aratott a konzervatív Néppárt az előrehozott spanyol parlamenti választásokon.

A szavazatok 99 százalékos feldolgozása alapján fölényes győzelmet aratott a konzervatív Néppárt Spanyolország parlamentjében a vasárnap tartott választás eredményeként – közölte a madridi belügyminisztérium.

A Mariano Rajoy vezette Néppárt a szavazatok 44,5 százalékának a megszerzésével 186 mandátumhoz jutott a 350 fős képviselőházban. A 2004 óta kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a voksok 28,6 százalákával 110 képviselőt küldhet az alsóházba

A Franco-diktatúra korszakának a vége óta az ibériai országban a konzervatív párt ezzel a legjobb, a baloldal pedig a legrosszabb választási eredményt könyvelhette el.

A megválasztott miniszterelnök, Mariano Rajoy örömittas híveinek tömege előtt kijelentette, elszántan küzdeni fog a súlyos gazdasági válság ellen, de csodákat nem ígért. Leszögezte azonban, hogy mindazokat a kötelezettségeket, amelyeket pártja vállalt, maradéktalanul teljesíteni fogja. Szavai szerint az ország válságos állapotba került, a gazdasági váláságon kívül égető probléma az Európai Unión belüli legmagasabb, 22 százalékos munkanélküliség.

Spanyolországban előre hozott parlamenti választást tartottak vasárnap. Hét évi szocialista kormányzás után egyértelmű és fölényes jobboldali fordulatot vetítettek előre a felmérések. José Luis Rodríguez Zapatero kormánya ugyanis képtelen volt hatékonyan kezelni a gazdasági és pénzügyi válság következményeit.

A spanyolok körében az általános vélekedés az, hogy a váltás csak jobbat hozhat a jelenlegi helyzetnél, amelyet jól tükröz a negatív európai rekordnak számító közel 22 százalékos munkanélküliség. Öt aktív korúból egy állástalan, 1,4 millió háztartásban pedig egyik családtagnak sincs bejelentett munkaviszonya, arról nem is beszélve, hogy 1 millió családot fenyeget a kilakoltatás veszélye, miután képtelenek fizetni a lakáshitelük törlesztőrészleteit.

A 2004 óta ellenzékben politizáló konzervatív Néppárt vezetőjére, Mariano Rajoyra nehéz feladat vár. A kérdés leginkább az, milyen megszorító intézkedéseket fog hozni a majdani új kormányfő, hogy elhárítsa a legrosszabbat a spanyolok feje felől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik