Nagyvilág

Válságtanácskozás a német neonácik miatt

Több tagja is lehet a tíz gyilkossággal vádolt német neonáci csoportnak. A hatóságok összehangolt fellépést ígérnek.

„Nem nyugszunk addig, amíg a szörnyű gyilkosságsorozat összes körülményét nem derítjük ki” – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pártja, a CDU tanácskozásán. A kancellár ismét harcot hirdetett az idegengyűlölet és a szélsőjobboldal ellen, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Németországban az elmúlt hét végén derült fény arra, hogy egy neonáci csoport 2000 és 2007 között különböző városokban legkevesebb kilenc külföldit és egy német rendőrnőt gyilkolt meg. Az eddigi értesülések szerint három tagból álló csoportról közben kiderült, hogy több tagja is lehet. Az ügyészség még két tagról tett bejelentést, de elhangzottak olyan értesülések is, hogy a magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező csoport legkevesebb 180 taggal rendelkezik, akik Türingia mellett elsősorban Szászországból és Brandenburgból verbuválódtak.

Közben válságtanácskozást tartottak német szövetségi és tartományi hatóságok, hogy elmélyítsék az együttműködést a neonácik elleni harcban. Ezt szükségessé tette, hogy a hatóságok a szélsőjobboldali terroristákkal az elmúlt években meglehetősen kesztyűs kézzel bántak, és súlyos mulasztásokat követtek el. Így fordulhatott elő, hogy a tettesek éveken keresztül akadálytalanul gyilkolhattak.

A pénteki válságtanácskozáson megállapodás jött létre egy, a szélsőjobboldal elleni, úgynevezett elhárító központ felállításáról. A központ célja a szövetségi és tartományi bűnüldöző szervek együttműködésének koordinálása, a szükséges információ, illetve adatcsere megkönnyítése. Emellett a résztvevők megállapodtak egy olyan országos adatközpont felállításáról, amely a tervek szerint minden fontos információt tartalmaz a különböző szélsőjobboldali szervezetekkel, valamint a veszélyesnek vagy gyanúsnak tartott szélsőjobboldali személyekkel kapcsolatban. Az adatokhoz minden illetékes hozzájuthat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik