Nagyvilág

Németország felveszi a harcot a neonácikkal

Az elmúlt hét végén feltárt neonáci gyilkosságsorozat nyomán egyre szélesebb méreteket ölt a szélsőjobboldal elleni összefogás Németországban.

Christian Wulff államfő csütörtöki nyilatkozatában szégyenletesnek nevezte, hogy mindez megtörténhetett. Wulff a nemzetiszocialista múltból fakadó történelmi kötelességnek nevezte a neonácik által elkövetett bűncselekmények teljes feltárását, a nyitott kérdések tisztázását. Wulff hangsúlyozta, hogy osztja az emberek felháborodását, és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Előzőleg hasonlóan foglalt állást Angela Merkel kancellár is, aki szintén Németország szégyenének nevezte a történteket, és a szélsőjobboldal ellen kemény és következetes fellépést sürgetett

A magát Nemzetiszocialista Illegalitásnak nevező csoport legkevesebb 10 személlyel végzett, akik közül 9 németországi bevándorló volt, a tizedik pedig egy intézkedő rendőrnő.

A csütörtökön hivatalba lépett új szövetségi főügyész első nyilatkozatában határozott harcot ígért a szélsőjobboldal ellen. Harald Range hangsúlyozta, hogy ennek érdekében a tartományi ügyészségekkel való együttműködés erősítésére és a bűnüldöző szervek fokozottabb összefogására van szükség.

Az új főügyész kijelentette: mindeddig nincs bizonyíték arra, hogy a belső elhárítás funkcióját ellátó alkotmányvédelmi hivatal közvetve vagy közvetlenül együttműködött volna a 2000 és 2007 között a gyilkosságokat elkövető, háromtagú terrorista csoporttal. Korábban ugyanis olyan értesülések, illetve feltételezések láttak napvilágot, amelyek szerint a szövetségi, illetve egyes tartományi alkotmányvédelmi hivatalok tudatában voltak egyes bűncselekményeknek, de eltussolták azokat. Sőt olyan gyanúsítgatások is megfogalmazódtak, amelyek szerint a többi között Hessen tartományban a helyi hivatal egyik tisztségviselője még támogatott is egy gyilkosságot. Range szerint az együttműködésre a rendelkezésre álló információk szerint semmi nem utal, mindenesetre a vizsgálatot minden irányban folytatják.

Közben hivatalos források is megerősítették azt az információt, amely szerint az alkotmányvédelmi hivatal a neonáci Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) soraiban legkevesebb 100 beépített ügynökkel rendelkezik. A beépített emberek száma jóval magasabb, mint 2003-ban volt, amikor a karslruhei alkotmánybíróság éppen erre hivatkozva utasította el az NPD betiltását. Szakértők szerint erre most sincs nagyobb esély, noha a gyilkosságsorozat nyomán kormánypárti és ellenzéki politikusok a neonáci párt betiltásának újbóli kezdeményezését sürgették. A kezdeményezés sikerének egyik előfeltétele a beépített ügynökök visszavonása lenne, több illetékes ugyanakkor jelezte, hogy a szélsőjobboldal megfigyelése érdekében az állam erről aligha mondhat le.

Az NPD sürgetett betiltásával azonban nem mindenki ért egyet. Néhány politikus és szakértő úgy vélte, hogy egy ilyen lépés a szélsőjobboldali veszélyt nem csökkentené. Hasonlóan vegyes fogadtatásban részesült a belügyminiszternek az a javaslata, hogy a legszélsőségesebbnek tartott németországi muzulmánokhoz hasonlóan vegyék központi nyilvántartásba a legbeszélyesebbnek tekintett neonácikat. Több szakértő úgy vélte, hogy kevésbé a törvényekben, mint inkább azok határozott és következetes alkalmazásában van a hiba. Az idézett szakértők ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet: le kell számolni azzal az “örökös hazugsággal” amely szerint a szélsőjobboldal a szélsőbaloldalnál, illetve a szélsőséges iszlámnál kevésbé veszélyes lenne. Ennek éppen az ellenkezője igaz – fogalmaztak a szakértők, utalva az egész Németországot megrázó, neonáci gyilkosságsorozatra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik