Nagyvilág

Bírósági utasítás megkeresztelés visszavonására

Először utasította egy bíróság Franciaországban a katolikus egyházat egy megkeresztelés adatainak végleges törlésére.

A most 71 éves, katolikus családban nevelkedett René Lebouvier még 2001-ben kérte szülőfaluja, a normandiai Coutance papjától, hogy töröljék a nevét a megkereszteltek névsorából. Ezt azt követően tette, hogy felháborodva hallotta, hogy a pápa egy AIDS-től szenvedő afrikai országban az óvszer használata ellen foglalt állást.

A pap ekkor az egyházi nyilvántartásba annyit jegyzett be a kétnapos korában megkeresztelt férfi adatai mellé, hogy “2001 május 31-én megtagadta a keresztségét”. Nyolc évvel később Lebouvier azonban azt kérte a püspökségtől, hogy véglegesen töröljék a nevét az egyházi nyilvántartásból. Ezt azonban az egyház megtagadta. A magát szabadgondolkodónak valló nyugdíjas ekkor fordult bírósághoz, amely neki adott igazat.

A megkeresztelések egyházi nyilvántartása bárki számára hozzáférhető, ami az érintett személy számára már önmagában kimeríti a magánélet megsértését – mondta ki döntésében a coutance-i bíróság, felszólítva az egyházkerületet, hogy 30 napon belül töröljék a felperes megkeresztelésének minden nyomát

Az “elfogadhatatlan” ítélet ellen az illetékes püspök fellebbezést nyújtott be. “A megkeresztelés új születést jelent a Krisztusban és az Istenben. Egy születést pedig nem lehet eltörölni, így a megkeresztelést sem lehet semmissé nyilvánítani” – mondta Anne Jacquemot, a coutance-i egyházkerület szóvivője a France 2 közszolgálati televízió híradójában.

Christian Eyschen, a Szabadgondolkodók Nemzeti Szövetségének nevében úgy vélte, hogy mindenki változtathat meggyőződésén, amelyet ha nem ismer el az egyház, akkor megsérti az állam és az egyház szétválasztásának az elvét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik