Nagyvilág

A britek kétharmada egyetlen szót sem tud idegen nyelven

A széleskörű nyelvtudatlanság egyik oka, hogy a britek elvárják, hogy minden ország lakói beszéljenek angolul.

Az egyik brit utazási szakmai honlap kétezer fő bevonásával elvégzett vizsgálata kimutatta, hogy a megkérdezettek 64 százaléka egy árva szót sem képes felidézni egyetlen más nyelven az angolon kívül.

A nyelvtudatlanság mértékét illusztrálja, hogy a felmérésbe bevontak 63 százaléka még arra sem jött rá, hogy mit jelent a holland “goedemorgen” szó, pedig az még hasonlít is az angol “good morning” (jó reggelt) köszöntésre. A francia “bonjour” üdvözlést a megkérdezett briteknek csaknem az ötöde képtelen volt felismerni.

A brit diákoknak 14 éves korukig kötelező legalább egy idegen nyelv tanulása az iskolában; az országos tanterv keretében lehetőség van a francia, a német és a spanyol nyelv tanulására.

A pénteki Daily Mail által ismertetett friss felmérés tanúsága szerint azonban a megkérdezettek alig tíz százaléka mondta azt, hogy valamilyen szinten meg tud szólalni e három nyelv egyikén. Ötvenből egy arról számolt be, hogy mindent megért abból, amit egy másik nyelven mondanak neki, de válaszolni már képtelen.

A nyelvtudás e szinte teljes hiányának okai között szerepel a vizsgálatot végző szakértők szerint az a széleskörű elvárás a britek körében, hogy az általuk felkeresett országok lakói beszéljenek angolul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik