Nagyvilág

Obama: a világ egységes az iráni atomtervekkel szemben

Az Egyesült Államok a következő hetekben konzultál Moszkvával és Pekinggel az Irán elleni nyomásgyakorlásról.

A nemzetközi közösség egységes az iráni nukleáris tervekkel szemben – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) kétnapos honolului csúcstalálkozójának végeztével tartott sajtóértekezletén. Obama szerint amikor 2009-ben hivatalba lépet, a világ megosztott volt az iráni atomprogram megítélésében. “Most a világ egységes, miközben Irán elszigetelt”- jelentette ki az amerikai elnök.

Obama egyben üdvözölte a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) alig egy hete nyilvánosságra hozott jelentését, amelyben megállapította, hogy Irán olyan kutatásokat és kísérleteket is végzett titokban, amelyeknek egyetlen célja lehet: az atomfegyver kifejlesztése.

A nyugati országok szerint a jelentés igazolja, hogy Irán ellen újabb szankciókat kell bevezetni, Kína és Oroszország viszont ellenzi ezt. Obama közölte, hogy a következő hetekben konzultál a két országgal arról, hogy milyen eszközökkel folytassák a Teheránra történő nyomásgyakorlást.

Az ENSZ 2007 óta négy alkalommal szabott ki gazdasági és pénzügyi büntetőintézkedéseket Iránra. A nyugatiak – az Egyesült Államok és az EU – pedig a világszervezetéinél is súlyosabb különszankciókkal sújtották Teheránt, amelyek Obama szerint “hatalmas sebet” ejtenek Iránon.

Az elnök viszont nem szólt arról, hogy Washington katonai akciót fontolgatna Teherán ellen arra az esetre, ha folytatná nukleáris programját. Sokat sejtetően hozzátette azonban, hogy Washington semmilyen lehetőséget nem zár ki. Mint mondta, egy nukleáris fegyverekkel rendelkező Irán veszélyt jelentene nemcsak a régióra, de az Egyesült Államokra nézve is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik